Mens flere aviser får mindre i pressestøtte, får Klassekampen og Bergensavisen mer

Klassekampen nå største mottaker. For første gang får lokal nettavis pressestøtte. Se tallene

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet har i dag delt ut 313 millioner kroner i produksjonstilskudd til 157 aviser. 

Dagsavisen er det fra før av kjent mister millioner. To millioner på hovedavisen og 1,7 millioner i mindre støtte til Rogalands Avis. Mediehuset mottar dermed en samlet støtte på 42 millioner. 

Også Nationen opplever redusert produksjonstilskudd. Avisen får i år 22,28 millioner kroner. Det er omtrent 600.000 kroner lavere enn i fjor. 

I motsatt ende av skalaen finner vi Klassekampen og Bergensavisen. De to får henholdsvis 40,2 og 27,67 millioner kroner. En økning på litt over millionen for Klassekampen, og nesten to millioner kroner for Bergensavisen.

– Ja, det hjelper på, sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson.  

– Hvordan vil dere bruke disse pengene?

– Det man ikke vet er hvor mange som kvalifiserer for å få, og så er det alle andres opplagsutvikling som slår inn. Det er vanskelig å si på forhånd og gjør det vanskelig å budsjettere disse inntektene. Vi må bruke pengene fornuftig og sette disse i journalistisk arbeid. I år har vi brukt mer penger på journalistikk enn vi gjorde i fjor. Dette gjør det enklere å bruke penger på god lokaljournalistikk, sier BA-redaktøren.

BAs totalopplag økte i fjor med 264 nye eksemplarer til 13.923 eksmplarer. 

Sjefredaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen holder en forsiktig hånd over pengene mens høyrefoten er litt på gasspedalen og litt på bremsen. Da regjeringen på torsdag forslo å kutte produksjonstilskuddet og endre deler av potten for å støtte opp om utvikling blant lokalavisene var signalet tydelig. Han forteller for avisens del vil det innebære et mulig kutt på 4,6 millioner kroner dersom forslaget går gjennom. 

– Ingenting er trygt. Det kan fort skje ting, sier han. 

Økt tilskudd kommer etter opplagsøkning. Samtidig opplever understreker han at dersom pressestøtten hadde tatt hensyn til prisstigningen. Hadde støtten tatt et slikt hensyn, ville den vært høyere. 

– Det er et uttrykk for at støtten holdes igjen. 

– Hvordan ser du for deg denne økningen skal brukes?

– Vi har hele tiden planer. Vi er i full gang med distrikstkontorene som vi oppretter, og så har vi planer for organisasjonen for øvrig. Jeg sitter ikke med et nytt bilag, men vi har flere avdelinger som trenger å styrkes. For eksempel utenriks. 

Her finner du hele lista

Noen nykommere er det også med på lista. Avisa Lofoten 778.000 kroner, Alvdal Midt i Væla 778.000 kroner og Stjørdalens Blad 336.000 kroner er alle kommet inn på lista. 

Artikkelen oppdateres

Powered by Labrador CMS