Helge Simonnes mente at både han selv og journalistene i hans egen avis var inhabile. Han lot seg i stedet intervjue av en redaktør. Arkivfoto: Journalisten
Helge Simonnes mente at både han selv og journalistene i hans egen avis var inhabile. Han lot seg i stedet intervjue av en redaktør. Arkivfoto: Journalisten

Simonnes nektet å la seg intervjue av egne journalister

I stedet uttalte den avtroppende Vårt Land-sjefen seg til en av sine redaktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

9. november offentliggjorde Helge Simonnes sin avgang som sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land i november. I etterkant oppsto det strid om hans sluttpakke og pensjonsavtale. Kritikerne har ment at størrelsen på sluttpakken er for stor og har også stilt spørsmål ved prissettingen av aksjene Simonnes fikk selge. Ifølge Dagens Næringsliv er lønnsavtalen verdt sju millioner kroner, mens Mentor Medier har kjøpt aksjene til Simonnes for totalt 11 millioner kroner. 

Styret i Mentor Medier, som eier Vårt Land, har gått ut og forsvart ytelsene til Simonnes.

Les Journalistens dekning av Mentor Medier

18. november skrev journalist Lars O. Flydal i Vårt Land en artikkel der han intervjuet flere som kritiserer Simonnes’ millionavtale. Simonnes selv var ikke intervjuet.

DN skriver mandag at Simonnes ikke ville la seg intervjue av journalister som var medlemmer i redaksjonsklubben i Vårt Land. Nyhetsredaktør Magne Henriksen, som fungerer som sjefredaktør i sakene om Helge Simonnes, bestemte derfor at det skulle lages et separat intervju med ham. Det ble utført av redaktør og leder av Vårt Lands nyhetsavdeling, Trygve Jordheim.

I artikkelen Simonnes ikke ønsket å uttale seg i, kom Vårt Lands klubbleder Alf Gjøsund med en tydelig melding om at Simonnes burde ha utvist samme moderasjon som redaksjonsklubben hadde gjort i lønnsoppgjørene.

– Jeg har forholdt meg til Simonnes som kilde. I denne saken ble Flydal ansett av kilden Simonnes som inhabil til å intervjue ham, sier Henriksen til DN.

Henriksen forklarer at habilitetsvurderingen skyldes klubbens uttalelse i den aktuelle saken.

Simonnes poengterer at han prinsippielt mener at det er svært uheldig at journalister dekker saker som de er part i. Han understreker at han har vært opptatt av selv ikke å fungere som sjefredaktør i saker som omhandler ham selv.

Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag, sier til Dagens Næringsliv at Vårt Land-redaktørens sluttavtale kan skade tilliten til pressestøtten. Han synes avisledelsen har utøvd slett skjønn:

– Fungerende redaktør Magne Henriksen lar Simonnes som kilde få bestemme hvem han vil og ikke vil la seg intervju av. Det er ikke bra.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 
Powered by Labrador CMS