Sjefredaktør Endre Vorren har jobbet i Vestlandsnytt i 24 år. Foto: Privat
Sjefredaktør Endre Vorren har jobbet i Vestlandsnytt i 24 år. Foto: Privat

Vestlandsnytt havnet på nett ved en feil – har ikke hastverk med å komme seg tilbake

Den familieeide lokalavisa Vestlandsnytt får fortsatt nye abonnenter på papir. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– I år har vi faktisk hatt en vekst i antallet nye abonnenter, som nesten utligner tallet på de som går ut. Det er en fin utvikling hittil i 2016, sier sjefredaktør Endre Vorren i Vestlandsnytt.

Han har jobbet i avisa med tilholdssted i Fosnavåg siden han var 22 år - siden 1992. I 24 år har Vestlandsnytt vært hans arbeidsplass. Det er faktisk den eneste avisa Vorren har jobbet i. Da han tok over som redaktør for fire år siden tok han grep - og innførte lederartikler. 

– Jeg gjorde det fordi jeg syntes at vi ikke burde være helt «meningsløse». Det å ha en stemme i lokalsamfunnet setter leserne pris på. Vi får gode tilbakemeldinger på at vi har lederartikler.

I dag er det sju faste ansatte i avisa, hvorav to er deltidsstillinger. Det er ingen grunn til å nedbemanne med det første. Ifølge Proff hadde avisa i fjor 12 millioner kroner i inntekter med et driftsoverskudd på 2 millioner. 

Les også: Slik hylles Europas beste lokalavis på video

PDF-abonnement

Vorren er likevel klar over krisen bransjen står overfor og presiserer at dette også rammer lokalavisa i vest. De merker at for hver abonnent som forlater denne verdenen, kommer det ingen ny «ungdomsabonnent» for å ta over. Likevel har Vestlandsnytt fortsatt mange abonnenter på papir. I fjor hadde avisa et netto totalopplag på 4.652 eksemplarer, ned fra 4.767 året før.

– Vi merker også at det går litt ned i tallene, men om det går ned en prosent eller to i året er det til å leve med.

I tillegg til å ha avisa på papir, kan leserne abonnere på en PDF. Dette abonnementet er ifølge Vorren svært populært blant utflyttere og blant annet de mange offshore- og fiskebåtene som hører til i avisas deknings- og stoffområde. 

– På den måten kan de ligge i Mexicogolfen, og likevel lese Vestlandsnytt på morgenen, sier han.

Les også: Sogn Avis er årets lokalavis

Sitter på gjerdet

Det er ingen tvil om at vi skal på nett, men vi avventer situasjonen, og lever godt med det.

Papiravisa kommer ut to ganger i uka. I tillegg er Vestlandsnytt på Facebook. Der legges det ut pressemeldinger og blålys-saker, såkalt «breaking news». Facebook-gruppa nærmer seg 5.000 følgere. 

– Erfaringsmessig er det sånn at selv eldre folk er på Facebook nå. Det er en grei måte å nå ut til leserne på. Vi får ingen inntekter av det, men det gir oss litt positiv oppmerksomhet. Tips og innspill om stoff når oss også gjennom denne kanalen.

For noen år tilbake havnet avisa på nett i en svært kort periode. Vorren forklarer at det skjedde ved en teknisk feil under utprøving av flere alternativer. De vurderte nettavis som en av flere løsninger.

Avisa var ikke på nett mer enn en time.

Vorren sier at de har hatt planer om å lage en nettavis i mange år, men det stoppet opp når de så hvor lite penger som ligger i det. Han forklarer at de likevel fortsatt sitter litt på gjerdet.

– Det er ingen tvil om at vi skal på nett, men vi avventer situasjonen, og lever godt med det.

 

Vestlandsnytt gis ut i Herøy kommune. Skjermdump: Google Maps
Vestlandsnytt gis ut i Herøy kommune. Skjermdump: Google Maps
Powered by Labrador CMS