PFU 29.03.2023 Asle Toje. Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge
Alle utvalgsmedlemmene i PFU var enige om at VG skulle gå fri, men flere understreket at det er avisas ansvar å gjøre premissene klare.

Pressens Faglige Utvalg

VG gikk fri i PFU etter klage fra forfatter 

Kilde mente seg ført bak lyset av VG. 

Publisert Sist oppdatert

VG ble klaget inn til PFU av forfatteren Hilde Rød-Larsen for brudd på Vær varsom-plakatens (VVP) punkt 3.3 om premisser, og 3.9 om hensynsfull arbeidsprosess. 

VG gikk imidlertid fri i PFU onsdag. 

Rød-Larsen ga i fjor ut boken «Diamentkvelder», og i et intervju i den danske avisen Information uttalte forfatteren at romanen bygger på egne erfaringer med en norsk psykiater som inviterte henne til å ha sex på terapirommet.

Mener seg ført bak lyset

VG var klaget inn til PFU for en artikkel om saken der avisen skriver at Rød-Larsen for første gang forteller hele historien, og at Statsforvalteren åpner tilsynssak.

Rød-Larsen mener VG forsikret henne om at det ville komme flere og større saker om psykiateren, og at hun kun ville bidra med hennes historie dersom det ble en del av et større bilde. Det gikk flere uker uten publisering av andre saker, ifølge klagen, og Rød-Larsen mener seg ført bak lyset av VG.

– Det er vanskelig med saker hvor man får veldig sympati med klager. Jeg forstår veldig godt hennes behov for at det skal være et trykk når hun står frem. Det vi har å forholde oss til er det lille vi har skriftlig som viser at VG har tatt forbehold om publisering, sa Gunnar Kagge.

PFU ser ikke at VG har brutt god presseskikk, men mener det er mediets ansvar å ikke skape forventninger man ikke kan overholde. Det er viktig at kildene vet hva man kan forvente seg, var det flere av utvalgsmedlemmene som vektla. 

– Fortjener ros 

VG beskriver det som et nederlag at kilder de har som intensjon å hjelpe, blir så misfornøyde at mister tillitten, men mener de har tatt var på kilden. 

VG mener de har gjort det tydelig at man ikke kunne love noe med tanke på publisering, og PFU legger vekt på at det er fremlagt dokumentasjon på at VG har tatt forbehold i kommunikasjon med klager.  

«Etter VGs mening fortjener klager ros for å løfte en viktig problemstilling. Det har vist seg at hun ikke er alene, og uten Rød-Larsens bidrag ville andre kvinner ikke kommet i posisjon til å bli tatt på alvor», skriver VG i sitt tilsvar

«En god intensjon kan ha gitt feil signal. Vi er usikre», skriver også avisen. 

Alle utvalgsmedlemmene var enige om at VG skulle gå fri, men flere understreket at det er avisas ansvar å gjøre premissene klare. Det er ikke gitt noen løfter, men utvalgsmedlemmene var tydelige på et er VGs ansvar at Rød-Larsen ikke lenger har tillit til avisen og at de ikke har ivaretatt kilden. 

Powered by Labrador CMS