200 under «industriarbeider-lønn»
- Vi må få en ordning for de lavest lønte journalistene. Det er skapt et inntrykk av at alle journalister har Akersgata-lønn. Faktum er at rundt 200 av de 318 journalistene vi krever lavlønnstillegg for, har en lønn som ligger under det som er definert som «gjennomsnittlig industriarbeiderlønn», sier NJ-leder Olav Njaastad til Journalisten. Meklingen starter klokka 10.00.
Klokka 10 i dag starter meklingen mellom NJ og NAL hos Riksmeklingsmannen. Blir det ikke enighet innen midnatt, vil det bli streik. NJ har varslet plassoppsigelse for 3.300 journalister i 128 aviser. I Oslo er det kun Dagsavisen, Nationen og Klassekampen som ikke omfattes av streikevarslet.
NJs krav ved årets oppgjør er et generelt tillegg på 3.000 kroner og et tillegg på 8.000 kroner for de lavest lønte journalistene, i alt 318 personer. NAL kom tidligere denne måneden med et tilbud på 1.950 kroner, som NJ har avvist.
Stabel-utvalget
NJ-leder Olav Njaastad mener det er absurd å starte mekling på bakgrunn av så moderate krav. Han viser til at både Aftenposten og VG hver for seg taper mer per dag på en streik enn det NJ-kravene vil koste ut hele året.
Njaastad sier imidlertid at det sannsynligvis er NHO som ligger bak og krever at NAL ikke skal imøtekomme kravene fra NJ. De ønsker å kvele NJ som selvstendig forhandlingspartner i tråd med det som ligger i Stabel-utvalgets innstilling. Dermed blir dette oppgjøret også en kamp for organisasjonsfrihet og forhandlingsrett, mener NJ-lederen.
Forhandlingsretten
- Vi kommer til å streike for retten til å forhandle om det blir nødvendig. Dersom vi havner i konflikt ved dette oppgjøret er det fordi NAL og NHO forsøker å kvele oss ved å kjøre andre sentralorganisasjoner foran seg, sier Njaastad.
NALs forhandlingsleder Arvid Sand sier til Dagens Næringsliv i dag at de reagerer både på kravene og på måten de er framsatt på. NAL mener at kravet om lavlønnstillegg griper inn i den lokale forhandlingsretten og derfor må avvises.
Trolig er det stor frustrasjon blant mange avisledere over situasjonen. VG-direktør Aslak Ona sier for eksempel til DN i dag at han vil bli «ordentlig irritert» dersom det blir streik. Han risikerer å tape 4,5 millioner kroner per dag, og sier at det må være mulig å bli enige om dette.
- Dette er jo ikke Israel og Palestina, sier Ona.