Svarte Natta-sjef Marit Ulriksen er fornøyd med årets program. Foto: Martin Huseby Jensen20091030

Tar politisk temp på pressefolk

TROMSØ (Journalisten): Lørdag presenteres tall på Svarte Natta som viser hva journalister og redaktører stemte ved lokalvalget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen arrangeres Svarte Natta med knapt 250 pressefolk tilstede i Tromsø. Det er i år 10 års-jubileum for den nordlige regionale journalistkonferansen.

Partitipreferanse

Lørdag presenteres en undersøkelse som viser hva nordnorske mediefolk stemte ved lokalvalget. Både journalister og redaktører ble kort tid etter valgdagen i september spurt om hva de stemte ved kommunevalget og fylkestingsvalget. 

Når valgforsker Frank Aarebrot presenterer og analyserer tallene blir det dermed første gang siden Nordiske Mediedager i 2008 at det er mulig å sammenligne journalister og redaktørers partipreferanser.

Etter at tallene er presentert vil Frp-nestleder Per Sandberg, Tromsøs ferske Høyre-ordfører Jens Johan Hjort, sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys og NJ-leder Elin Floberghagen diskutere tallene under overskriften «Røde journalister i blått landskap».

Les også: På stemmejakt i Tromsø (12.09.2011)

Terrordebatt

Til konferansen kommer også statssekretær Roger Ingebrigtsen, iTromsø-journalist Christer Pedersen og leder Marta Hofsøy i Tromsø AUF for å snakke om hvordan de opplevde 22. juli. Alle tre er personlig berørt av Utøya-tragedien enten som pårørende eller overlevende. I det perspektivet vil de tre også snakke om hva de syns om journalisters jobb.

Deretter vil bistandsadvokat Morten Engesbak, AUF-er Fredrik Sletbak, redaktør avis Helje Solberg i VG, distriktsredaktør Pål Hansen i NRK Troms og Finnmark og journalist Robin Røkke Johansen diskutere mediedekningen av terrorangrepene. 

Tidligere denne uken ble det kjent at journalistene som rykket ut 22. juli har liten erfaring. En NJ-undersøkelse viser at 25 prosent av journalistene som var ute og jobbet var sommervikarer, mens 40 prosent hadde mindre enn fem års yrkeserfaring. NJ-rådgiver Trond Idås vil under Svarte Natta presentere flere av funnene fra undersøkelsen.

Å ta vare på hverandre når dramatiske hendelser skjer blir også temaet fra sofaen. Overlege Mads Gilbert vil snakke om hvordan man kan ta vare på hverandre, og prost Martin Kildal vil fortelle om hvordan det var å gå fra å trøste til selv å ha behov for trøst da broren og politimannen Olav Kildal ble drept under et oppdrag i fjor.

– Aktuelle temaer

Svarte Natta-sjef Marit Ulriksen ser fram til helga. Hun sier at det er rekordmange journalister som er påmeldt i år, og som får treffe hverandre og få faglig påfyll.

– Dette er noe folk vil ha med seg. Konferansen gir journalistene i landsdelen en mulighet til å møtes, sier Ulriksen.

Hun er fornøyd med programmet som utover 22. juli og partipreferanser spenner fra historier bak TV-produksjoner som «Snøballkrigen» og «Hurtigruten - minutt for minutt» til seminarer om hvilken nytte journalister kan dra av smarttelefonen Iphone.

– Det er et godt program fra ende til annen. Det består av aktuelle temaer, faglig påfyll, debatter og noe som man kan lene seg tilbake i stolen til.

Powered by Labrador CMS