– Intet ondt sagt om dagens musikkvalg, men jeg likte at musikken på en måte sto til den samtalen eller det verbalinnslaget vi hadde hatt. Da ble det ofte Per Bolstads «Fagre Stryn» etter den daglige praten med meteorologen, forteller Kjell Thue.
Han er blitt kalt «Nitimegeneral» og sjef for Reiseradioen. Ikke rart. 88-årige Kjell Thue var med fra Reiseradioens start i 1963 og fram til han pensjonerte seg i 1989. Men verken han eller NRK greide å bryte helt, så han fortsatte to år på overtid. Og ellers i året var det Nitimen. Kjell Thue går inn i rekken av kjente morgenstemmer fra NRK-monopolets tid sammen med Totto Osvold, Kjell Edlund, Per Anders Helseth, Gunnar Haugan, Else Michelet og mange, mange andre.
Og selvsagt mannen som startet det hele, Johan Vigeland, som døde så altfor tidlig. Det var Vigeland som fikk ideen til det hele. Thue forteller at på begynnelsen av 1960-tallet hadde NRK rett og slett ingen sending i timen mellom ni og ti. Det var pause. Stille.
Lett blanding for feriefolk
– Johan prøvde seg allerede i 1961, men i 1963 satte han i gang det som ble kalt «Lett blanding for feriefolk». Jeg var nyansatt og ble med fra første stund. Første sending var 24. juni. Det ble en formidabel suksess, og i 1965 fulgte vi opp med å starte «Nitimen», sier Kjell Thue.
Reiseradioen skulle være for feriefolk, og da måtte man være der feriefolket var. I hvert fall skulle de reise. For Thue gikk første tur til Gaustatoppen. Han hadde innhentet tillatelse fra Forsvaret og hadde kommet seg med fjellheisen opp til selve toppen. Det var kaldt og surt og Thue hadde bare småsko, men han ble beordret av Vigeland til å gå fjellet ned. Det var ingen behagelig tur.
«Mannen med kofferten»
– Det ble mye reising. Jeg ble kalt «Mannen med kofferten». Etter Gaustatoppen hadde jeg innslag fra Eidsbugarden, Røros, Eggedal, Lillehammer, Gausdal, Fåvang og Hundorp den første sommeren. Siden har jeg reist Norge på kryss og tvers mange ganger. Og vi utvidet etter hvert til Sverige, Danmark og Finland. Særlig Danmark har alltid ligget mitt hjerte nær.
Den gang var det én programleder, og det ble lagt stor vekt på god radiostemme og riktig diksjon. Thue forteller at NRK nærmest dyrket de gode stemmene. Han husker han en gang ble stanset i en av korridorene på Marienlyst av Knut Tvedt, som den gang var sjef for radioen. Thue husker ikke lenger hvilket ord det gjaldt, men sjefen hadde merket seg feil betoning på et ord. Slikt skulle man ikke ha noe av. NRK-folk skal kunne skille mellom tonem 1 og tonem 2.
Konseptet lagt fra starten
Mye av dagens Reiseradio-konsept ble lagt allerede fra starten. Værmelding, badetemperaturer, eskortetjenesten, konkurranser, humorinnslag har vært faste innslag i alle år. Lørdagskonkurransen var lenge et fast innslag, og Thue forteller at man hadde premie på hele 50 kroner, intet lite beløp i 1960-årene da halvliteren kostet under tre kroner.
Musikken har vært en sak for seg, både i Reiseradioen og Nitimen. «To pilsnere i en snor» med Kjell Ingrish, «Svantes lykkelige dag» med Povl Dissing, «Bysommer» med Lillebjørn, «En sommer er over» med Kirsti Sparboe og ikke minst «Nu är den förbannade sommar’n här» av Bengt Sändh som egentlig heter «Vals om sommaren». Mange av Reiseradio-låtene var også gjengangere i Ønskekonserten og andre NRK-programmer.
Før var det programlederen som plukket musikken, mens det i dag gjøres med datahjelp på Tyholt. Når dagens programledere kommer på jobb, får de utlevert en spilleliste de høyst kan endre rekkefølgen på.
Vil gjerne plukke musikk igjen
– Hva synes du om musikken i dagens Reiseradioen, Thue?
– Jeg vil ikke si noe negativt, men jeg mente det var viktig at musikken sto til verbalinnslagene. Ofte spilte jeg litt lett klassisk musikk, operetter osv. Nå har «Den glade enke» gått på Operaen i månedsvis, men vi hører sjelden noe på radio. Men bevares, det er veldig mye bra.
– Du jobbet i NRK i monopolets tid. Var du superkjendis?
– Det var mye oppmerksomhet i mediene, ja, men jeg kom aldri høyere opp enn på venteliste B på Kjell Syvertsens «Kjendistoppen» i Dagbladet.
– Rykker det litt i foten når du hører kjenningen til Reiseradioen?
– Å ja, det skulle for eksempel vært veldig moro å få sette sammen musikken til en sending, sier Kjell Thue.