Trine Eilertsen beklager statistikkbruken i en artikkel fra Aftenposten fredag.

Trine Eilertsen beklager misbruk av statistikk i A-magasinet

Fjerner misvisende grafer fra oppslagsartikkel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Kort kurs i hvordan man lyver med grafikk, skriver kommentator Sven Egil Omdal tørt i en åpen Facebook-post fredag formiddag.

Han tar for seg nettversjonen av oppslagsartikkelen i fredagens A-magasinet fra Aftenposten.

I artikkelen med tittel «Pasienten har alltid rett» er premisset at norske fastleger opplever stadig mer kravstore pasienter. Temaet underbygges med statistikk, men Omdal påpeker at grafene som brukes gir et skjevt inntrykk av hvor stor økning det faktisk er snakk om, for eksempel i antall fastlegekonsultasjoner.

– For å vise hvor negativ utviklingen er, har avisen laget noen grafer hvor y-aksen er beskåret slik at f.eks. en økning på 0,3 prosent i antall konsultasjoner hos fastlege fra 2017 til 2018, ser ut som en eksplosjon, skriver Omdal.

Denne grafen er nå fjernet fra nettversjonen av A-magasinets artikkel «Pasienten har alltid rett».

Han sammenligner økningen på 0,3 prosent med at befolkningen økte med 0,7 prosent i samme tidsrom.

Ansvarlig redaktør Trine Eilertsen er kjapt ute med å svare Omdal på Facebook, og skriver:

– Dette er misbruk av statistikk og ikke en måte vi skal fremstille tall på. Vi skal bruke lengre tidsserier og ikke trunkere grafer på denne måten. Det er bare å beklage.

Å «trunkere» en graf betyr å avkorte innholdet. Avkorter man den loddrette y-aksen i en graf i for stor grad, kan resultatet bli en økning eller nedgang som ser mye brattere ut enn realiteten.

Fredag formiddag er nettversjonen av artikkelen endret, og har fått en innledende tekst:

I en tidligere versjon av denne saken lå det inne en serie grafer som skaper et feil bilde av utviklingen i antall konsultasjoner hos fastlege, sykemeldinger og andel uføretrygdede. Denne er nå fjernet og vil bli rettet.

Papir vs. nett. Faksimile / skjermdump

I papirversjonen av magasinet som gikk ut fredag, ser grafene markant annerledes ut, for eksempel i oversikten over andel uføretrygdede.

Der den nå slettede nettversjonen har en y-akse som starter på 9,7 prosent og slutter på 10,1 prosent, gir papirversjonen et annet inntrykk med en y-akse fra 8 til over 10 prosent.

Powered by Labrador CMS