Nå er de en del av A-pressen

Nå får A-pressen ta over Edda, men fortsatt må de vente med integrasjonen av de to selskapene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Dette er en viktig dag for A-pressen og vi er glade for utfallet. Vi har gjennomført transaksjonen med Mecom og tar nå over Edda Media, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen.

I en børsmelding skriver Mecom Group at den sterke krona gjør at mediekonsernet har tjent 37,6 millioner kroner ekstra som følge av eurokursen. Dermed reduseres gjelden med nesten halvannen milliard kroner.

Eriksen forteller at A-pressen forhandlet kjøpesummen i norske kroner, og vil derfor ikke måtte ut med mer penger enn avtalt.

Mecom vil videre motta penger fra A-pressen tilsvarende kontantstrømmen Edda har generert fra nyttår og frem til i dag.

Gode eiere

I november i fjor kjøpte ledelsen i Rogalands Avis avisen fra A-pressen, nå har de sammen med Agderposten kjøpt Demokraten fra A-pressen.

- Dette er gode og industrielle eiere. Det er en god løsning for Demokraten, og det er en god løsning for oss, sier Eriksen.

Agderposten vil eie 90 prosent av aksjene i Demokraten, mens Tanke Media, som eier Rogalands Avis vil de resterende 10 prosentene. Ifølge daglig leder Raymond Lind i Tanke Media vil de ha ansvaret for selve driften i Demokraten.

– Dette er ikke noe vi har planlagt, men en forespørsel vi har fått fra A-pressen. Vi var først skeptiske, men fant såpass mange mulighet til å skape synergieffekter mellom RA og Demokraten – selv om det er langt mellom Stavanger og Fredrikstad – at det ble interessant, sier Lind Rogalands Avis.

Vurderer Varden

Administrerende direktør Nils Gauslaa i Agderposten forteller at de to eierne utfyller hverandre godt. Han mener det er særlig heldig å ha med Tanke Media siden de er vant med å drive en nummer to-avis.

Gauslaa forteller videre at det var A-pressen som kontaktet Agderposten om kjøp av Demokraten. Han vil ikke si hvor mye de har måttet betale for avisen som så langt ikke har klart å gå med overskudd.

- Det er en sum der, men den er ikke særlig avskrekkende. Ser man på historikken og eierandelene er det grenser for hvor høy den kan være.

Direktøren, som var på vei til Fredrikstad da Journalistens snakket med ham, forteller at de så på kjøpet av Demokraten som en mulighet til å ekspandere. Han erkjenner at det er en risiko forbundet med kjøpet siden Demokraten sliter med røde tall.

- Nå skal vi møte de ansatte og bli kjent med avisen, og på sikt skal vi forsøke å oppnå lønnsomhet, men det er for tidlig å komme med noen erklæringer.

- Hva med Varden, er dere interessenter?

- Vi kjenner Varden godt og vi vil vurdere den når salgsprosessen starter. Vi har i dag ikke innsyn i bedriften, men må vurdere å be om det.

Midlertidig forbud

I Varden går prosessen fremover. Eriksen sier at de vil bruke den tiden de har til rådighet for å få til en løsning som er god for avisen. Han har ingen kommentar til hvilke eller hvor mange aktører som er på banen.

Selv om stemningen er høy i A-pressens hovedkontor i Akersgata etter at transaksjonen er gjennomført, avventes konklusjonen fra Medietilsynet. Frem til den foreligger har tilsynet nedlagt forbud mot integrasjon av de to selskapene.

Medietilsynet har til slutten av juli på seg med å konkludere og gi eventuelle pålegg. Direktør for konsesjon og tilsyn Gudbrand Guthus sier at selv med salg av de to aktuelle avisene er det et stykke ned til de regionale eierskapsbegrensningene i Østviken og Vestviken. Kanskje særlig i førstnevnte region.

Han lover at en konklusjon fra dem vil komme snart.

- Den vil komme i løpet av relativt kort tid og langt tidligere enn fristen om en drøy måned.

Powered by Labrador CMS