– For oss er det et spørsmål om rett og galt, sier redaktør David Stenerud om hvorfor ABC Nyheter boikotter fotball-VM i Qatar.
– For oss er det et spørsmål om rett og galt, sier redaktør David Stenerud om hvorfor ABC Nyheter boikotter fotball-VM i Qatar.

Fotball-VM 2022:

ABC Nyheter boikotter fotball-VM i Qatar

– Ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sier redaktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

ABC Nyheter-redaktør David Stenerud bekrefter overfor Journalisten at avisa har besluttet å boikotte VM i fotball i Qatar, som skal avholdes fra 20. november til 18. desember.

Det blir altså uten sportslige nyheter fra mesterskapet på ABC Nyheter.

– For oss er det et spørsmål om rett og galt. Vi ønsker ikke å bidra til å legitimere en stat som undertrykker kvinner og homofile og nærmest holder slaver som arbeidskraft. Og vi ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sier Stenerud.

Beslutningen vil omfatte all sportslig, resultatbasert dekning gjennom hele VM.

– Det politiske rundt VM i Qatar vil vi selvsagt fortsatt dekke, men om du vil vite hvordan det går når Polen møter Saudi-Arabia i gruppespillet, så finner du ikke det på ABC Nyheter, presiserer redaktøren.

I en e-post til Journalisten begrunner ABC Nyheter Qatar-boikotten med følgende forhold:

  • Korrupsjonen rundt tildelingen av VM i fotball 2022 gjør at Qatar mangler legitimitet som vertsnasjon.
  • Qatar er i praksis et diktatur under religiøs og politisk ledelse av den herskende Al-Than-familien.
  • Menneskerettsbruddene i Qatar er godt dokumenterte.
  • Diskriminering og straff av homofile er utbredt og uttalt i Qatar. Det er i prinsippet dødsstraff for homofil praksis i landet.
  • Kvinners rettigheter er svært begrenset. Qatar er blant verdens minst likestilte land.
  • Om lag 90 prosent av befolkningen i Qatar er gjestearbeidere, som ofte jobber under forhold som blir betegnet som «slavelignende». Amnesty International og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har gjentatte ganger varslet om kritikkverdige forhold som krevende og langvarig arbeid i farlig høye temperaturer, lav eller manglende lønn og dårlige boforhold. De har tradisjonelt også begrenset mulighet til å bytte jobb eller reise hjem.
Powered by Labrador CMS