Thomas Spence er ansatterepresentant i Aftenpostens styre og leder av Oslo Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg
Thomas Spence er ansatterepresentant i Aftenpostens styre og leder av Oslo Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg

Aften forsvinner mandag og fredag

Legger ned to av fem ukentlige utgaver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenpostens ettermiddagsutgave, Norges tredje største avis, skal ikke lenger komme fem dager i uka. Fra 5. mai blir Aften båret til abonnentene tirsdag, onsdag og torsdag, mens arbeidsukas første og siste dag blir avisløs.

Ordningen med gratis fulldistribusjon en dag i uka, fortsetter på onsdager.

Snur steiner

Det er foreløpig uklart hvilke konsekvenser nedtrappingen får for de ansatte. Aftens medarbeidere ble informert på et møte som startet klokka 14.30. En halv time senere var det allmøte for alle ansatte i Aftenposten.

– Vi vet foreløpig ikke hva dette vil bety for de ansatte, sier Thomas Spence. Han er ansatterepresentant i Aftenpostens styre og leder av Oslo Journalistlag.

– Det er nødvendig med sparetiltak, innrømmer Spence. – Vi tar for gitt at de blir gjennomført rettferdig, midlertidig og frivillig. De må gjelde alle, og ledelsen må gå foran. Da er vi innstilt på å snu alle steiner, men vi godtar ikke oppsigelser.

Mellom vondt og verre

Spence svarer nei på spørsmål om avgjørelsen var vanskelig.

- Ikke når alternativet var å legge ned Aften. Men det er klart det er et valg mellom noe vondt og noe som er enda verre. At vi beholder Aften tre dager i uka betyr at vi ikke gir fra oss det gode Oslo-markedet.

Spence og konstituert sjefredaktør Hilde Haugsgjerd viser begge til interne undersøkelser, som konkluderer med at både lesere og annonsører er mest opptatt av Aften i de tre dagene den nå vil komme ut. Mandag er den dagen ettermiddagsutgaven leses minst, mens mange nok velger å bruke tid på A-magasinet på fredager.

- Aften er bedre likt enn gratiskonkurrentene til Edda Media, og dette vil styrke oss ytterligere i den konkurransen. Det er et poeng at mange lesere mener at det er blitt for mye papir, sier Spence.

Han håper Aften kan bygges opp igjen i bedre tider. Haugsgjerd fastslår at målet er at Aften fortsatt skal være nyhetsledende i Oslo.

Blir færre

– Det sier seg selv at man ikke trenger like mange folk til å produsere avis tre dager som fem dager, men det er for tidlig å si noe om dette allerede nå. Dette er en prosess vi skal gjøre sammen med klubbene, sier Haugsgjerd i en pressemelding.

Samtidig som Aften krympes, utvider morgenavisen sin utenriksdekning. En fersk leserundersøkelse tyder ifølge pressemeldingen på at dette står øverst på abonnentenes ønskeliste.

Den nye internasjonale seksjonen blir lansert 4. mai.

Powered by Labrador CMS