Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24, blir kritisert på lederplass i Aftenposten. Foto: Eira Lie Jor/Medier24

Aftenposten fillerister Medier24 på lederplass

Kritiserer bruken av anonyme kilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under tittelen Mediekritikken fortjener bedre kommer Aftenposten i dag med sterk kritikk av Medier24 på lederplass.

Avisen er kritisk til Medier24s artikkel om hvordan politikerne på Stortinget opplever VG etter dansevideokontroversene. I Medier24s artikkel er alle kildene anonyme, med unntak av VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Medier24-artikkelen er skrevet av ansvarlig redaktør Erik Waatland.

Krever tilsvar

«Det er ingenting galt med at Medier24 bedriver mediekritikk. Tvert imot. Pressen er selvregulerende. Derfor har mediene en soleklar plikt til "å rette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv oppfyller sin samfunnsrolle", slik det er formulert i Vær varsom-plakaten», skriver Aftenposten.

Den anonyme lederskribenten fortsetter:

«Det er også lite omstridt at VGs dekning i saken var kritikkverdig. Men det er også Medier 24s bruk av ansiktsløse bødler i karakterdrapet på VGs tre navngitte journalister. Når en kilde får si at journalistene "ga blaffen i etiske journalistmetoder", er det en påstand som er så konkret og så vidtrekkende at den krever flere eksempler, som i sin tur må få et tilsvar.»

Aftenposten skriver videre at lettvint og dårlig begrunnet bruk av anonyme kilder åpner for spekulasjoner, og svekker medienes troverdighet.

«Det er synd at det som var ment som velbegrunnet mediekritikk, i Medier24s tilfelle ender som en illustrasjon på problemet med å bruke slike metoder i denne typen saker.»

Ris og ros på Facebook

Også andre har kritisert Medier24s bruk av anonyme kilder.

«Den type kritikk bør man må kunne stå for og fremføre i all offentlighet», skrev Svein Tore Bergestuen i forrige uke på Facebook. Innlegget er også publisert på Medier24.

Det har også vært en debatt på Facebook-siden til Medier24-redaktør Waatland.

Her får Waatland både ris og ros. Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys, skriver blant annet: «Jeg forstår ikke helt opphisselen. Dette er jo VGs gamle metodikk som anvendes på samme måte.»

Mer kritisk er politisk kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende.

«Kva er den heilt konkrete vurderinga bak å setje utsegna om "enkeltjournalister som ga blaffen i etiske journalistmetoder" på trykk? Kor er oppfølginga til denne kjelda, der vedkomande blir beden om å forklare kva som ligg i ein så alvorleg påstand?», skriver Kihl.

Står for journalistikken

På spørsmål fra Journalisten om hvordan han ser på kritikken fra Aftenposten, svarer Waatland:

– Vi står for journalistikken vår.

Han legger til:

– Vi takker også for kritikken fra Aftenposten, og ønsker flere velkommen til å kritisere hverandres presseetiske valg, fortsetter Waatland, som forteller at det kommer flere saker om samme tema.

Waatland poengterer at siden han har byline på sakskomplekset, vil han avstå fra å gå inn i en metadebatt til Medier24 er ferdige med å publisere alle de planlagte sakene.

Aftenposten publiserte selv en artikkel i helga som fokuserte på noe av det samme som Medier24. Her er kildene åpne, men med unntak av Henrik Asheim (H), leder for finanskomiteen på Stortinget, og VGs nyhetsredaktør, er det pr- og informasjonsrådgivere som målbærer kritikken, og ikke politikere.

Powered by Labrador CMS