Debatt:

Cissi Wallin utenfor rettssalen i Stockholms tingsrätt.
Cissi Wallin utenfor rettssalen i Stockholms tingsrätt.

NRK tillegges hensikter vi ikke har

Svarer på kritikken fra Wallins forlegger.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forlagsredaktør Marie Lexow kritiserer i Journalisten 2.9.20 NRKs dekning av Cissi Wallins bokutgivelse og kulturkommentator Agnes Moxnes sin kommentar.

Bakgrunnen er bokutgivelsen til Cissi Wallin der hun hevder hun ble voldtatt og forteller hvordan. Motparten har allerede varslet søksmål.

Marie Lexow skriver at vi i vår dekning kom med den ene feilinformasjonen etter den andre, uten at hun er konkret. Vi er selvsagt lydhøre for hva hun mener denne feilinformasjonen består i.

Vår kulturkommentator Agnes Moxnes skal analysere, tolke og mene i sitt virke. Det er privilegiet til en kommentator. Hun har aldri sagt at utgivelsen kan koste bokhandlere dyrt. Det hun sa var at bokhandlere kan bli saksøkt som følge av utgivelsen sammen med forlag og forfatter. I denne setningen burde vi vært mer nyansert og sagt i visse tilfeller kan bokhandlere bli saksøkt. For alle kan i prinsippet saksøkes. Dette nyanserte vi også i vår nettversjon etter dialog med forlagets advokat Jon Wessel-Aas.

Ingen svenske forlag ville utgi boken – ruller det over skjermen. Marie Lexow sier dette er feil, men Cissi Wallin har opplyst til oss at hun ikke ble enig med noen svenske forlag om utgivelse.

Agnes Moxnes mener boken er dypt problematisk etisk. Hennes oppdrag er å kommentere. Denne kommentaren bygger på det faktum at Cissi Wallin er i svensk rett dømt for æreskrenkelser for ytringer hun nå gjentar i boken sin. Selv vet Cissi Wallin at dette ikke er uproblematisk. Hun sier hun er villig til å gå i fengsel for boken sin.

Wallin har konstruert seg en rettslig boble der hun selv er både offer og selvutnevnt dommer. Lexow mener dette er harde ord fra Moxnes og mener kommentoren ikke tar metoo-bevegelsen på alvor. Det er ikke metoo Agnes Moxnes henviser til. Hun peker på at Wallin forteller sin historie uimotsagt og at hun i denne fortellingen utleverer og kommer med påstander om en annen person som ikke får forsvare seg. Dette er hun som sagt dømt for i Sverige, denne dommen er anket. Wallin sier selv at boken hennes er et manifest.

Vi har ikke som Lexow skriver et personlig forhold til eller en mening om hverken forfatter eller forlag. Vi har gjort det som er jobben vår, laget journalistikk på en bok det allerede er en levende debatt rundt. Agnes Moxnes er vår kulturkommentor og kan i denne rollen ha tydelige meninger.

Powered by Labrador CMS