Aleneaviser kraftig tilbake

Mens aviskonkurransen i Moss, Fredrikstad og Skien har ført til en samlet vekst i markedet, sliter de store aleneavisene til Orkla alvorlig med opplaget. Også en rekke A-presseaviser som er alene på utgiverstedet opplever tilbakegang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kraftige opplagsveksten til A-presseavisene Moss Dagblad og Fredrikstad-Avisa Demokraten har ikke gått ut over Orkla-konkurrentene Moss Avis og Fredriksstad Blad, som økte opplagene sine med henholdsvis 122 og 397 eksemplarer i fjor. Dermed kan man slå fast at konkurransen, iallfall så langt, har skapt en vinn-vinn situasjon i de to Østfold-byene.

Det samme er tilfelle i Skien, om enn i mindre målestokk. De innbitte konkurrentene Varden og Telemarksavisa kan glede seg over opplagsøkning på henholdsvis 7 og 45 eksemplarer. TA har økt sitt opplag i en årrekke, mens Varden, som gikk over til tabloidformat i november 2001, nå har klart å snu en langvarig nedgangsperiode. I 2001 falt Vardens opplag med 726 eksemplarer.

Uten konkurranse

Aleneavisene opplevde den største tilbakegangen blant avisgruppene i 2002, med et fall på 10.286 eksemplarer. De store taperne på 2002-statistikken, utenom Oslo, er de største Orkla-avisene, som mangler konkurranse på sine lokale dagsavismarkeder. Haugesunds Avis kommer verst ut av samtlige aviser i 2002, med en nedgang på hele 3.936 eksemplarer. Men også for Drammens Tidende (minus 2.084), Sunnmørsposten (minus 1.704), Tønsbergs Blad (minus 451) og Østlandets Blad (minus 404) var 2002 et dårlig år.

De store Orkla-avisene utkommer alle i folkerike regioner med god tilvekst. Man kan derfor spekulere i årsakene til avisenes opplagsfall. Ansvarlig redaktør Tonny Nundal i Haugesunds Avis viser til at nedgangen for hans avis i hovedsak skyldes en ekstraordinær regnskapsteknisk justering. Den reelle svikten er på 1.397 aviser, og det reelle totalopplaget for 2002 blir dermed 35.788, hevder Nundal.

Stort utslag

- Vi har foretatt den regnskapstekniske justeringen med bakgrunn i at det over noen år er begått en metodisk feil i beregningen av forskuddsbetalt abonnement. Haugesunds Avis har valgt å ta den tekniske justeringen over ett år, noe som på papiret gir stort utslag på opplaget, forklarer han.

- Mediekommentatorer har med jevne mellomrom stilt spørsmål om Orklas høye krav til utbytte går ut over bemanningen og svekker avisenes kvalitet. Kan dette være en grunn til Haugesunds Avis opplagsfall?

- Den redaksjonelle bemanningen og ressursbruken er ikke svekket siden Orkla overtok avisa for drøyt ti år siden. Det er heller flere redaksjonelt ansatte her nå. Derimot har vi redusert på en del servicefunksjoner. Vi tar den reelle nedgangen alvorlig nok, og håper å snu utviklingen i positiv retning. Vi vurderer både å gå over til tabloidformat og å bli morgenavis, sier Nundal.

Styret i Haugesunds Avis skal allerede torsdag ta stilling til tabloidplanene.

A-presseaviser tilbake

Konkurranseteorien forsterkes ved at en rekke av A-pressens ledende aviser må tåle negative tall. Sarpsborg Arbeiderblad er eneste dagsavis i byen, og gikk tilbake med 510 eksemplarer. Øvre/Indre Smaalenene er aleneavis i Indre Østfold, og gikk tilbake med 287 eksemplarer. Aleneavisene Oppland Arbeiderblad tapte 287, Glåmdalen 210, Tidens Krav 166 og Gudbrandsdølen Dagningen falt med 159 eksemplarer i fjor.

Det er imidlertid ikke helt entydig at konkurranse var til gjensidig glede i 2002. Både Bergens Tidende og Bergensavisen opplevde fallende opplag, med henholdsvis 974 og 591 eksemplarer. Rogalands Avis økte med 315, mens storebror Stavanger Aftenblad fikk en smell på 685 eksemplarer. I Tromsø falt Nordlys med 450, mens Bladet Tromsø økte med 336.

Powered by Labrador CMS