Debatt:

Lik Lønn for Likt Arbeid – som balsam i mine ører

Etterlyser svar fra NTB-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er nå cirka én måned siden den siste debatten om underbetalte frilansere startet. Eller skal vi si: NTBs måte å drive sosial dumping overfor frilansere på.

NTB-redaktør Christina Dorthellinger Nygaard hevder at hun ikke er enig i hvordan NJ har kommet fram til frilanssatsene. Jeg har tidligere utfordret henne i å fortelle oss hvordan hun da mener vi skal regne ut våre honorarkrav? Hun har ikke svart. I ukene som fulgte har det vært taust som i graven.

Frilansjournalist Alf Bergin. Foto: Kjetil S. Grønnestad

Det er en ganske vanlig fremgangsmåte, man tier seg selv til taushet. Og håper at saken er glemt i løpet av noen dager. Mine frilanskolleger har ikke glemt. NJ har ikke glemt. Og jeg skal med glede minne NTB-redaktøren på at jeg ikke har glemt spørsmålet. Mye tyder på at jeg her har truffet et svært ømt punkt.

Våre tillitsvalgte har gjennom ti-talls år gjort en formidabel innsats når de har gitt oss NJ Timepris. Endelig fikk vi redskapet. Det er klart at enkelte ikke liker måten vi profesjonaliserer oss på.

NJ Timepris er et unikt verktøy for frilansere. Vi skylder våre tillitsvalgte (Ketil Heyerdahl og Toralf Sandåker med god støtte fra NJ sentralt), en stor takk. I tillegg vil jeg gi honnør til alle andre som har bidratt i utviklingen av NJ Timepris og våre veiledende satser. En stor takk for de timene, ukene, månedene og årene dere har brukt for fellesskapet. I ren solidaritet og helt i tråd med en fagforenings gjøren og laden.

Sånt blir det resultater av. Nå kan vi med enkle tastetrykk kalkulere og dokumentere våre honorarkrav for å holde hjulene i gang. Vi må sørge for at redaktørene nå får opplæring i hva som ligger i norske forretningsmessige prinsipper. Mye tyder på at det er stor mangel på denne kunnskapen.

NJ er en stor organisasjon. NJ Frilans har mange medlemmer i både inn- og utland. Nå er det viktig at vi står sammen, at vi med våre krav møter redaktørene.

Jeg tar NJ-lederen og nestlederen, Hege Iren Frantzen og Dag Idar Tryggestads ord til mine egne:

– Lik lønn for likt arbeid. Det er som balsam i mine ører.

Følg debatten:

Powered by Labrador CMS