Titlene består på papir, men på nett slås de tre sammen til en.
Titlene består på papir, men på nett slås de tre sammen til en.

Slår sammen nettavisene og beholder papirutgavene

Men det blir én redaktør for de tre avisene i Finnmark.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styrene i Finnmarken og Finnmark Dagblad besluttet onsdag at de to avisene skal fortsette som separate titler, men med felles ansvarlig redaktør, felles nettavis og felles desk.

Innen utgangen av 2014 skal de to avisene, sammen med Finnmarksposten, kutte kostnader tilsvarende 11 til 13 årsverk. Ifølge avtroppende ansvarlig redaktør i Finnmarken, Gard L. Michalsen, er det færre enn først antatt. I alt har de tre avisene 52 årsverk.

Michalsen fratrer jobben 1. juli. Til egen avis sier han at den nye fylkesbaserte nettavisen skal dekke hele Finnmark og være det viktigeste produktet.

- Vi må rigge oss for digital vekst og gi leserne innhold der de vil ha det. Samtidig skal vi gi ut dagens merkevarer på papir, med godt og lokalt innhold i sine regioner. For Finnmarken betyr det fortsatt mye unikt og lokalt stoff, og i tillegg noe fellesstoff, sier han til egen avis.

Kutte kraftig

Til Finnmark Dagblad sier styreleder Nils Harald Hansen at vitalitet og styrke er viktig når prosessen er ferdig.

- Derfor er det heller ikke aktuelt å bruke ostehøvelprinsippet når organisasjonen skal spisses og lokaliseres for å styrke både digital satsing og papirutgavene, sier Hansen.

Jobbsøker

Nøyaktig når prosessen tar til, er ikke helt klart. I Hammerfest sitter ansvarlig redaktør Sverre Joakimsen. Han er i skrivende stund ansvarlig for både Finnmark Dagblad og Finnmarksposten. Det kan være han også blir ansvarlig for Finnmarken. Men den må han trolig søke på.

- Er du jobbsøker? 

- Ja.

Han forteller at det ikke er bestemt hvor fellesfunksjonene blir lokalisert, heller ikke hvordan kuttene skal gjennomføres.

- Den nye lederen av avisstrukturen må få innvirkning på den videre prosessen, sier Joachimsen.

- Dessuten må vi se hvor mange som søker sluttpakker og gavepensjon.

Fristen på å søke på dette går ut førstkommende mandag.

Trist vedtak

Klubbleder Anniken Renslo Sandvik i Finnmarken sier at de til det siste hadde håpet at styret ville ta til fornuft og gi avisen bedre tid til å finne alternativer. Dette ble også fremmet av de ansattes representant i styret. Hun er ikke overrasket at dette ble ignorert, men er likevel skuffet.

- Det er et trist vedtak for Finnmarken er en 115 år gammel avis. De sier merkevaren skal leve videre, men det blir i form av en forside og en avis som på innsiden er full av fellesstoff fra øst og vest. Og så blir vi færre kolleger som skal dekke store områder.

- Ledelsen sier vi skal være mer til stede, men det er jeg skeptisk til hvordan det skal løses i praksis.

Bedre enn frykten

I Finnmark Dagblad forteller klubbleder Christel-Beate Jorilldatter at klubben nylig ble enig om at vedtaket er bedre enn fryktet.

- Noe må skje, vi er i en alvorlig situasjon og må kutte. Situasjonen vi er i gjør at det må skje endringer i bransjen, også i vår avis. Vi oppfatter dette som om ledelsen har spart så mye de kunne, sier hun til Journalisten.

Bemanningsreduksjonen som skal skje, er hun usikker på. Særlig på hvor mange journalister som må gå.

- Dessuten er jeg usikker på hvem som går under definisjonen journalister, det er mange som har en sjefstittel, kanskje halvparten.

De ansatte i Finnmark Dagblad mener fristen for å søke sluttpakker  er for kort. Men de har fått beskjed fra ledelsen om at dersom første runde ikke fører frem, vil en ny runde med frivillige pakker bli satt i gang.

Powered by Labrador CMS