Avhopperen oppgis å være Amir-Tohid Fazel, som jobber for det svært konservative nyhetsbyrået Moj. Foto: Reuters / NTB scanpix

Iransk journalist hoppet av under offisielt besøk i Sverige

Havnet i trøbbel etter artikkel.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En iransk journalist i reisefølget til utenriksminister Mohammad Javad Zarif hoppet av og søkte om opphold i Sverige under et offisielt besøk forrige uke.

Før han besøkte Oslo forrige uke, var den iranske utenriksministeren blant annet i Stockholm. Svenske myndigheter opplyser at en av journalistene som var med for å dekke reisen, flyktet fra delegasjonen og søkte om opphold i landet sist onsdag. Avhopperen oppgis å være Amir-Tohid Fazel, som jobber for det svært konservative nyhetsbyrået Moj.

– 20. august, mens jeg var i Sverige, kontaktet en kollega i Teheran meg via internett og sa at fire sivilkledde menn kom til nyhetsbyrået med en arrestordre på meg, forteller han i et intervju med Sveriges Television. Dagen etter at han fikk varselet, klarte han å snike seg unna den iranske delegasjonen.

– Det var veldig vanskelig, på grunn av de 48 livvaktene som var der for å beskytte Zarif og holde et øye med journalistene, forteller han.

Fazel sier han har havnet i trøbbel etter at han nylig publiserte artikler med opplysninger om iranske tjenestemenn som skal ha hatt doblet statsborgerskap i land Iran anser som fiendtlige. Iran anerkjenner ikke doble statsborgerskap og nekter å gi konsulær bistand til egne borgere som har to eller flere statsborgerskap.

Artiklene har utløst kritikk både fra regimekritiske journalister som ser på Fazel som en propagandist og fra iranske medier som vil knytte ham til den reformvennlige siden.

Selv vil han ikke si hvor han står politisk, men han har jobbet i nesten 20 år som regimetro journalist og var altså på jobb for et dypt konservativt nyhetsbyrå da han hoppet av.

Powered by Labrador CMS