Alle ble de hedret i dag: Jon Ingemundsen, Morten Ånestad, Jan Zahl og Anders Minge.

Hedret sine egne - og Bent Høie

Stavanger Journalistlag delte ut fire priser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fly på bakken. En nasjonaldag uten mennesker. En Equinor-skandale i USA. Mr. Covid fra Randaberg. Det ble hovedingrediensene i Stavanger Journalistlags prisdryss fredag, skriver det lokale NJ-laget i en pressemelding.

Stavanger Journalistlag deler hvert år ut priser til årets nyhetssak, årets reportasje og årets foto.

Siden 1968 har journalistlaget også delt ut Siddisprisen til en person «som representerer vår region, Stavanger og Sør-Rogaland og som på en særskilt måte har bidratt til å skape åpenhet».

Prisene deles normalt ut på den årlige Pressefesten, men smittevernregler satte en stopper for den tradisjonen i år. Utdelingen av årets priser ble derfor gjennomført digitalt fra et studio i Innovasjonsparken ved Universitetet i Stavanger.

Dette er vinnerne av Stavanger Journalistlags priser for 2020:

Årets nyhetssak:

Vinnerne av Årets nyhetssak er Dagens Næringslivs Morten Ånestad, Lars Backe Madsen, Marie Melgård og Terje Erikstad for deres bidrag «Equinor-skandalen i USA».

Morten Ånestad, journalist i Dagens Næringsliv.

Gjennom over hundre artikler og kommentarer har de fortalt hva som egentlig skjedde da Equinor tapte mer enn 200 milliarder kroner i USA.

– Saken har krevd et omfattende researcharbeid. For en innsats og for en kvalitet dere har levert, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

De andre finalistene i denne kategorien var «Bjarne Berntsens Viking-exit» av Stavanger Aftenblads Stig Nilssen og Kjetil Flygind og «Sirdal-saken» av Jone Østebø og Hans Petter Aass, også fra Stavanger Aftenblad.

Det ble sendt inn 13 bidrag, nesten dobbelt så mange som året før.

Årets reportasje:

Stavanger Aftenblads Jan Zahl (tekst) og Anders Minge (foto) er vinnere av Årets reportasje, med sitt bidrag «Men 17. mai er likevel 17. mai».

Deres skildring av en litt trist og annerledes 17. mai i 2020, gjennom bilder og små dikt, blir av juryen kalt «fullkommen».

Stavanger Aftenblads Jan Zahl og Anders Minge.

Zahl og Minge hadde 22 konkurrenter i kampen om Årets reportasje, og juryen framhevet også bidragene «Den gigantiske norske klimaløsningen» av Rolv Christian Topdahl med Lene Sæter, Ole-Morten Ødegaard, Anders Nøkling og Patrick Da Silva Sæther i NRK og «Oppskriften på Norges beste restaurant» av Ola Fintland og Kristian Jacobsen i Stavanger Aftenblad.

Siri Wichne Pedersen fra Universitetet i Stavanger har vært juryleder for nyhets- og reportasjeprisene. Hun har hatt med seg Ingvald Nordmark (NRK Rogaland), Harald Birkevold (Stavanger Aftenblad), Helene Pahr- Iversen (Solabladet) og Fride Solbakken (ekstern) i juryen.

Fotoprisen 2020:

Vinnerbildet ble Jon Ingemundsens bilde «Krasjlandingen» i Stavanger Aftenblad. Bildet, som viser fly som står på bakken, skildrer hvordan epidemien har lammet luftfarten.

Fotograf Jon Ingemundsens i Stavanger Aftenblad.

– Det er noe med måten flyene står på, man kan nesten se på dem at det ikke er frivillig der de står i kø for å bare stå helt stille. Etterlatt som lekene til barnet som ble tenåring og mistet interessen. Årets vinnerbilde er ikonisk - intet mindre, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Juryen, bestående av Line Ørnes Søndergaard, Trond Sørås og Finn E. Våga, mente at både Marie von Kroghs portrett av Sildakongen Arvid Otto Mørch for Klassekampen, og Anders Minges bilde av en ung korpsgutt på en annerledes 17. mai i Stavanger Aftenblad, var verdt diplomer.

Siddisprisen 2020:

Juryen som besto av redaktør i Jærbladet, Kirsten Marie Myklebust, redaktør i Dalane Tidende, Alise Tiller og rådgiver for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Nye SUS, Ingveig Tveranger, var ikke i tvil om hvem som er vinner av Siddisprisen.

– Vinneren er tillitsvekkende, solid, tilgjengelig, trygg og tydelig. Vedkommende viser også stor tålmodighet og utholdenhet, i møte med journalister, motdebattanter, tøffe og vanskelige spørsmål og krevende problemstillinger. Vi snakker selvfølgelig om helse- og omsorgsminister Bent Høie, uttaler juryen som kaller prisvinneren «Mr. Covid».

– Sjelden har vi gitt prisen til en mer verdig vinner, slår juryen fast.

Powered by Labrador CMS