Anklager DT-redaktør for rasisme
NRK-journalist Tom Egil Hverven mener politisk redaktør i Drammens Tidende, Einar Aaraas, forpester den offentlige debatten etter 11. september ved «sin evne til å få nærmest rasistiske fordommer trykket på lederplass».
Tom Egil Hverven i NRK.no reagerer skarpt på gårsdagens leder i Drammens Tidende (DT), signert Einar Aaraas. I et leserinnlegg, som trykkes i DT i morgen, tar derfor han og kona Trude Evenshaug et kraftig oppgjør med holdningene den politiske redaktøren gir uttrykk for.
Lederen, som har tittelen «Bygge broer - vanskelig uten brofeste», omhandler med utgangspunkt i et lokalt samfunnsprosjekt i Drammen forholdet mellom muslimer og andre folkegrupper etter 11. september.
Ifølge Aaraas har brobyggingen mellom ulike kulturelle grupper i samfunnet blitt vanskeligere etter terrorangrepet, fordi mange muslimer har vist sitt sanne jeg ved å kritisere USA og gi sin støtte til bin-Laden. Aaraas viser til en undersøkelse publisert i Sunday Times der det går fram at fire av ti britiske muslimer mener bin Ladens krig mot USA er berettiget, og at 68 prosent svarer at det er viktigere for dem å være muslim enn britisk.
Femtekolonister
«Med andre ord sett fra et britisk nasjonalt synspunkt har man her å gjøre med potensielle femtekolonister. Ja, mer enn potensielle - for det meldes at seks unge muslimske briter er drept i Talibans tjeneste,» skriver Aaraas som avslutter slik:
«KAN vi så stole på at holdningene er annerledes i de muslimske miljøer i Drammen? Med stor ulyst svarer vi: Antagelig ikke! Imamer eller andre har i alle fall ikke gitt oss noen indikasjoner på det. Vi ser ikke bort fra at muslimene i Drammen gjennomgående er dårligere utdannet og presumptivt mer uvitende enn sine brødre i London. Og uvitenheten blant massene er - når man f.eks. ser demonstrasjonene i Pakistan - åpenbart en av bin Ladens beste forbundsfeller».
Grovt
Til Journalisten sier Tom Egil Hverven at han med stigende undring har registrert mange merkverdige ledere fra Aaraas side. Det som fikk dem til å ta til motmæle denne gangen var det han karakteriserer som et svært grovt og ufundamentert angrep på en hel befolkningsgruppe .
- Drammens Tidende er den eneste avisa i byen og derfor følte vi det nødvendig å skrive dette leserinnlegget. Aaraas misbruker sin privilegerte talerstol når han helt uten grunnlag, annet enn Sunday Times undersøkelse om muslimer i London, stempler muslimer i Drammen som uvitende, lavt utdannete og potensielle femtekolonister, sier Hverven, som legger til at dette skjer samtidig med at den øvrige norske presse kan fortelle om norske nordmenns sterke motstand mot krigen.
Mangel på dannelse
Hverven synes det er helt utrolig at en ansvarlig Orkla-avis kan sette slikt på trykk og påpeker at det hviler et spesielt ansvar på en avis som er i en monopolsituasjon.
«Hvis Aaraas i det hele tatt beviser noe, er det mangel på dannelse, sin egen uvitenhet og sin evne til å få nærmest rasistiske fordommer trykket på lederplass i en av Norges største aviser. I norsk presse er det langt mellom redaktører av Aaraas` kaliber, heldigvis. Slike ledere forpester den offentlige debatten om den kulturelle tilstanden etter 11. september.», skriver Evenshaug og Hverven i sitt svarinnlegg.
Hverven presiserer overfor Journalisten at dette ikke er en kritikk av Aaraas` politiske meninger.
- Det er det manglende faktagrunnlaget vi angriper. Einar Aaraas kan ellers mene hva han vil, sier Hverven.
Virkeligheten
Politisk redaktør Einar Aaraas sier på sin side at han føler lederen er moderat og at han ikke kjenner seg igjen når Hverven og Evenshaug anklager ham for å ha rasistiske fordommer.
- Det jeg påpeker er at skal man bygge broer mellom folkegrupper så er skikkelige fester nødvendige. Man kan ikke underslå virkeligheten. Kanskje de muslimske gruppene ikke er slik vi trodde, sier Aaraas, som mener et annet tegn på dette kom da en kommunestyrerepresentant for få år siden støttet fatwaen mot Rushdie.
- Men du kritiseres jo for at påstandene i lederen er dårlig underbygd?
- Jo, den tar jeg for så vidt. Lederen er ikke underbygd på annen måte enn at den viser til den sjokkerende undersøkelsen i Sunday Times, som også ble en stor nyhetssak her til lands Men jeg mener det ikke er grunn til å tro at situasjonen er helt annerledes i Norge, sier Aaraas.
Redaktøren sier han bare har fått to andre reaksjoner på lederen. En kvinne forlovet med en muslim likte ikke det han skrev, mens han fikk ros fra en AP-politiker.
- Vi har tradisjon for å uttrykke oss skarpt på lederplass og vekker ganske ofte stor debatt. Og i motsetning til mange andre trykker vi leserinnlegg som angriper egne ledere. Det skjer sikkert to-tre ganger i uka, sier Einar Aaraas.