Trond Giske under en pressekonferanse da han var kulturminister. Foto: Martin Huseby JensenÅpner for ny kommersiell allmennkringkaster, men hovedkontoret skal ligge i Bergen.20091016Brukt på nett
Trond Giske under en pressekonferanse da han var kulturminister. Foto: Martin Huseby JensenÅpner for ny kommersiell allmennkringkaster, men hovedkontoret skal ligge i Bergen.20091016Brukt på nett

Giskes folk «refset» medier

Brukte pressemelding til å irettesette to forskjellige medier samme dag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På onsdag sendte Nærings- og handelsdepartementet (NHD) ut en pressemelding hvor de «dementerte» mandagens NTB-melding hvor Trond Giske i tittelen var sitert på at «fremtidens vekst kommer ikke i industrien». Departementet mildnet senere dementiet til å omtale det som en feilsitering.

Senere samme dag fulgte NHD opp med nok et mediekorreks. Denne gang gikk departementet i rette med et innslag i NRK Dagsrevyen på mandag hvor Giske var intervjuet om sjødeponi for gruveavfall. I meldingen presiserer departementet at NRK hadde klippet bort at statsråden understreket viktigheten av at miljøhensyn ble tatt.

Ikke politisk initiativ

Fungerende kommunikasjonssjef Anne Cecilie Lund i Nærings- og handelsdepartementet sier at det ikke er snakk om noen ny trend at de i framtiden vil korrigere medier hyppigere. Hun sier det er første gang i løpet av det halvannet året hun har jobbet i departementet at de nå sendte ut et dementi.

– Disse to konkrete sakene genererte en del henvendelser til departementet og førte til gjenbruk av saker der statsrådens budskap ble  direkte feil, sier Lund, som i tillegg understreker at det var kommunikasjonsseksjonen, og ikke politisk ledelse, som tok initiativ til å sende ut meldingene.

– Hvis vi ikke korrigerer blir denne type fremstillinger gjenbrukt, og den videre debatten blir ført på feil premisser. Slikt kan være vanskelig å rette opp hvis det går for lang tid, tilføyer hun.

– Finne oss i

Politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK mener statskanalen ikke har gjort noe feil, men innrømmer at de burde gjort saken klarere for å unngå misforståelse.

Han mener også at det er helt greit at departementet sender ut slike presiseringer.

– Når vi ettergår makta er det greit at makta også ettergår oss. Det må vi finne oss i, sier Nakkim.

I saken om sjødeponi for gruveavfall sier redaktøren at miljøorganisasjoner er uenige i Giskes uttalelse om at miljøhensyn blir tatt.

– Vi er store nok til å ha kunnskap til å kunne gå inn i dette og vurdere presiseringer. Departementet vil skape et inntrykk av at dette er feil, men lokale redaksjoner må også gå inn i det på et selvstendig grunnlag.

– Meldinger som dette er ofte myntet på mindre redaksjoner for å hindre detaljfeil og at den skal bli gjengitt. Men det betyr ikke at hele saken er feil, sier Nakkim.

Presisjon

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes erkjenner at Giske ikke uttalte det han var sitert på i NTB-sakens tittel, men sier resten av artikkelen er en korrekt gjengivelse av meningsinnholdet.

– Giske sa ikke det, men sitattegnet er et journalistisk grep for å få fram meningsinnholdet. Det var ingen kontroverser rundt resten av saken. Jeg mener vi har fremstilt Giske riktig, sier Bjellaanes, som tar meldingen fra departementet til orientering.

Nyhetsredaktøren sier at NTB 1. november sendte ut en melding hvor de korrigerte sitatstreken fem timer etter den originale meldingen. I mellomtiden hadde Dagsavisen gått i trykken med den opprinnelige meldingen.

– Vi skal være i presise i gjengivelsen fordi vi er årvåkne på at den originale meldingen kan gå i trykken.

Godt forhold

Bjellaanes opplever ikke NHD og Giske som vanskeligere enn andre departementer og offentlige etater.

– Det er sjelden jeg er på telefon med intervjuobjektet, men til tross for at Næringsdepartementet ønsket en annen vinkling møtte jeg forståelse for at vi bestemmer den. Jeg opplever ikke dette som et forsøk på å redigere våre saker.

Anne Cecilie Lund bekrefter at forholdet til mediene oppfattes godt også fra departementets side.

– Vi legger oss normalt ikke opp i hvordan mediene vinkler sakene sine og mener vi har en god dialog med dem, sier Lund.

Powered by Labrador CMS