Audun Hasvik (t.v) og Kjersti Veel Krauss fra Norpublica har nylig hatt møte med John Einar Rørvik i Sparebank 1 Telemark i forbindelse med frilanskollektivets bruk av nye betalingsløsninger.

Klarer ikke leve av salg av frilansstoff til mediene - lanserer folkefinansiering

– De får ikke påvirke journalistikken vår, uansett, sier redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilanskollektivet Norpublica håper å få flere bein å stå på når de går i gang med folkefinansiering.

– Vi driver med så tunge journalistiske prosjekter at det er utopia å tro at vi skal få betalt hele timelønna av kjøperen, sier ansvarlig redaktør Audun Hasvik, og peker da på de redaksjonelle mediene som vanligvis kjøper inn stoffet frilanserne lager.

Han har lenge vært på utkikk etter en enkel og billig måte å ta betalt fra støttespillere på. Nå skal de ta i bruk både Spleis og Vipps for å kunne motta penger fra folk som vil støtte journalistikken til Norpublicas frilansere.

– Nypløyd mark

Dette betyr ikke at han har gitt opp kampen om å få bedre betalt for journalistikken. Hasvik er tydelig på at dette ikke er istedenfor, men i tillegg til dagens inntektskilder.

– Dette er nypløyd mark for oss, men skal gjøres sammen med andre ting for å få nok penger til å kjøpe brød, sier redaktøren som også er i styret til Norsk Journalistlags frilansklubb NJ Frilans.

I dag får frilanserne i hovedsak penger fra redaksjonelle medier som kjøper sakene deres og fra diverse stipendordninger.

Norpublica har i disse dager solgt et større prosjekt om Assange til denne avisa - fagbladet Journalisten. Han viser til dette prosjektet som eksempel på at de trenger flere bein å stå på.

Han anslår at prosjektet har et budsjett på 70.000 kroner, men at bare 15.000 av dem kom fra Journalisten. Resten regner de med å få fra stipendordninger og folkefinansiering.

Ny abonnementsløsning

Norpublica lanserer to modeller. Vipps har nylig kommet med en løsning der man kan motta månedlige, faste betalinger. Hasvik påpeker at dette ligner på en tradisjonell abonnementsløsning.

Denne støtten vil blant annet finansiere journalistenes tidlige reseachfase, der de undersøker om en sak er en sak eller ikke. Dette er timer de i dag stort sett gjør uten å få betalt, ifølge Hasvik.

Det vil også være mulig å støtte frilanserne i Norpublica gjennom en mer typisk folkefinansieringsløsning. De vil bruke Spleis til å finansiere lønna til journalister på enkeltprosjekter.

– Får ikke påvirke journalistikken

Hasvik tror ikke at folkefinansieringa vil bli den største inntektskilden med det første, og anslår at Spleis-støtten kanskje vil dekke til 10-20 prosent av prosjektenes kostnader.

Redaktøren ser ikke for seg at de vil komme i en situasjon der kapitalister spytter i flere hundre tusen, men at det for det meste vil være mange små givere.

Ingen givere får være anonyme, og giverlista kommer til å være tilgjengelig for de redaksjonelle mediene som ønsker å se den, forteller han.

Hasvik betrygger dem som eventuelt lurer på om kollektivet blir påvirka av de som gir dem penger.

– Som giver får de ikke påvirke journalistikken vår, uansett, sier Hasvik.

Powered by Labrador CMS