Tidligere statsminister Kevin Rudd har stilt seg i spissen for kampanjen mot Rupert Murdochs medier.
Tidligere statsminister Kevin Rudd har stilt seg i spissen for kampanjen mot Rupert Murdochs medier.

Kampanje mot Murdochs medie-dominans i Australia

Tidligere statsminister: – En kreftsvulst på demokratiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Over 100.000 mennesker har så langt signert en underskriftskampanje med krav om gransking av Rupert Murdochs medieimperium i Australia.

Tidligere statsminister Kevin Rudd har stilt seg i spissen for kampanjen. Han kaller Murdochs medieimperium «en kreftsvulst på demokratiet».

I praksis styrer Murdoch et mediemonopol, ifølge Rudd. 89-åringen har angivelig økonomisk kontroll over 70 prosent av de australske papiravisene og omtrent hver eneste avis i delstaten Queensland.

Kravet i underskriftskampanjen er en kommisjon som kan granske Murdoch-medienes rolle. To døgn etter at kampanjen ble lansert, hadde over 100.000 mennesker signert.

Verken Murdoch eller hans selskap News Corp hadde mandag uttalt seg om initiativet, ifølge BBC. Nyhetsbyrået Reuters har forsøkt å få en kommentar fra News Corp, uten hell.

– Frykter imperiet

Rudd tilhører det australske arbeiderpartiet, og han mener Murdoch og News Corp favoriserer høyresiden.

– I Australia er det for mange mennesker, både innen politikk og journalistikk og i samfunnet for øvrig, som ikke tør si fra om at dette er galt. De frykter Murdoch-imperiet, sier Rudd til australske ABC News.

I tillegg til de mange australske avisene har Murdoch eierskap eller økonomisk kontroll over flere kjente medier i Storbritannia og USA. Blant disse er avisene The Sun, The Times, New York Post og Wall Street Journal og den høyreorienterte amerikanske TV-kanalen Fox News.

Klimaskepsis

Murdoch-mediene er i mange år blitt beskyldt for å bidra til klimafornektelse og mistillit til forskning på menneskeskapt global oppvarming.

Tidligere i år ga Rupert Murdochs sønn James uttrykk for frustrasjon over klimadekningen til Fox News og andre News Corp-medier. Han kritiserte «den pågående fornektelsen» til australske nyhetsmedier, kontrollert av Murdoch-familien, på et tidspunkt da Australia var rammet av enorme skogbranner.

Noen måneder senere valgte James Murdoch å trekke seg fra styret i News Corp.

Powered by Labrador CMS