Presseforbundets Elin Floberghagen skal diskutere redaktøransvar med Podme.

Avhørt-diskusjonen: Podme og presseforbundet møtes

Skal ta opp ulike syn på redaktøransvar.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har blitt enige om at dette er en problemstilling vi trenger å diskutere nærmere, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

De siste dagene har hun diskutert redaktøransvar for åpne podkastepisoder i Journalistens spalter, og tatt til orde for prinsippet om at den som publiserer, overtar redaktøransvar og kan klages til Pressens Faglige Utvalg.

Podme-sjef Kristin Ward Heimdal har på sin side argumentert for at podkastappen Podme ikke kan ta redaktøransvar for åpne episoder som kan høres «overalt», og der Podme ikke har medvirket til distribusjonen eller produksjonen ut over at appen kan benyttes som plattform for å lytte til innholdet.

Vurderer PFU-klage

Eksempelet i diskusjonen har vært podkasten Avhørt, etter at Journalisten kunne fortelle at en drapssiktet mann vurderer PFU-klage mot dem.

Podme publiserer, og er redaktør for, ekslusive episoder av den populære krimpodkasten, men er også plattform for åpent tilgjengelige episoder som de om drapet på Jonas Aarseth Henriksen.

Ward Heimdal uttalte at Floberghagen «blir litt unyansert» når hun sammenligner podkastplattformenes åpne publiseringer med at NRK sender en ekstern produksjon på sine kanaler.

Nå får de anledning til å snakke ut, når de setter seg ned sammen for å diskutere problemstillingen i november.

– Får satt oss ned

– Utgangspunktet vårt er nok fremdeles Vær varsom-plakatens punkt 2.1, som slår fast at mediet og redaktøren er ansvarlige for alt innhold som publiseres. Jeg ser at det argumenteres på den andre siden om at vi misforstår og er unøyaktige, så da er det bra at vi får satt oss ned og har en ordentlig diskusjon, sier Floberghagen.

Hun opplyser at PFU-sekretariatet hittil ikke har mottatt noen PFU-klage mot Avhørt-podkasten.

Kristin Ward Heimdal har ikke besvart Journalistens henvendelse om saken.

Powered by Labrador CMS