Det blir ingen vanlig Dokfestival i Fredrikstad i 2023 heller. Her fra 2017-utgaven.

Fotojournalistikk

Avlyser Dokfestivalen i Fredrikstad – igjen

Fjerde år på rad uten Dokfestival.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selv om styret i Dokfestivalen har forsøkt å komme seg på beina igjen etter pandemien, har det blitt for vanskelig å få på plass en fullskala fotofestival i år også.

Nå er avgjørelsen tatt: Det blir ingen vanlig Dokfestival i Fredrikstad i 2023 heller.

Norges største festival for fotojournalistikk og dokumentarfotografi har vokst til å bli en stor og internasjonal festival det tar et helt år å organisere, noe dagens styre rett og slett ikke er rigga til. De har mista styremedlemmer med tilhørighet til Fredrikstad, der festivalen tradisjonelt har blitt arrangert, noe som har gjort jobben med å gjennomføre ekstra vanskelig.

Trenger en kickstart

– Vi trenger en kickstart for å komme i gang etter pandemien, så det kan være vi sikter på aktiviteter som er mer nedskalert, men som får oss i gang igjen, sier midlertidig styreleder i festivalen, Martin Slottemo Lyngstad.

Lyngstad har vært styreleder en stund i påvente av ny.

Selv om han fortsatt skal være med å lage festival, ønsker han ikke å ta på seg lederansvaret med å få liv i festivalen igjen. Styret har lyst ut stillingen som styreleder, og har mottatt noen henvendelser, men har ikke besatt stillingen ennå.

– Vi føler veldig på et behov for å få i gang aktivitet, men vi må utvide styret og vi må få de rette folka inn som kan dra dette videre. Vi trenger unge som har tid og engasjement for å få miljøet i gang igjen, men også noen som har erfaring og rutiner fra større arrangementer, sier Lyngstad.

Midlertidig styreleder i Dokfestivalen, Martin Slottemo Lyngstad, håper å få på plass en ny styreleder snart.

Nå håper de å få på plass et arrangement etter sommeren. Det blir i så fall en festival som er tonet en god del ned.

– Vi må få i gang aktiviteter for å komme tettere på miljøet. Vi ønsker å lage et arrangement med nærhet og hvor bransjen kan samles uten at det er for mye annet som skjer, men i et mindre omfang enn før og kanskje på et nytt tidspunkt.

– Hele festivalen oppe i lufta

Han mener at det i år er viktigere å få på plass en sårt tiltrengt møteplass, enn en stor festival som skal favne bredt i et lokalsamfunn. Han ønsker samtidig å trekke frem gleden av å jobbe med festivalen.

– Dokfestivalen har etter mange års arbeid vokst til en fantastisk møteplass for det skandinaviske fotojournalist-miljøet. For meg personlig har dette vært utrolig lærerikt og givende gjennom de siste årene. Vi jakter virkelig etter menneskene som vil arbeide i hjertet av norsk dokumentarfotografi og tett på internasjonale fotojournalister og fotosjefer i verdensklasse.

– Blir det lettere å få tak i ny styreleder om premissene for festivalen og forventningene til innholdet går ned?

– Det kan nok godt stemme, det. Det er nok mange der ute som vil at det skal bli festival, men så er det nok ikke så mange som har den kapasiteten til å lage det. Vi trenger noen nye ideer og tanker inn, svarer han og legger til:

– Det har jo blitt en veldig ambisiøs og fin festival, og vi må nok ta et mellomår der det skjer noe som gavner bransjen, men som tar ned ambisjonsnivået litt. Men på sikt er hele festivalen oppe i lufta nå.

Powered by Labrador CMS