Redaktør Thomas Nilsen i The Barents Observer. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen
Redaktør Thomas Nilsen i The Barents Observer. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

Barents Observer trosser blokkering: Tilgjengelig for russiske lesere igjen

– Har funnet en åpning i den russiske sensurmuren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi regner nesten med at det sitter noen med lettere panikk på teknisk avdeling hos det russiske medietilsynet nå, sier Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen til Journalisten.

Siden februar har nettavisa vært blokkert for nettbrukere innenfor Russlands grenser, etter at det russiske medietilsynet Roskomnadzor ga avisa 24 timer på å slette en artikkel fra den russiskspråklige utgaven.

Men fredag ettermiddag 23. august forteller Nilsen til Journalisten at avisa har vært fritt tilgjengelig for russiske lesere i over ett døgn, på akkurat samme nettadresse som tidligere.

Teknisk åpning

– Vi har klart å finne en teknisk åpning i den russiske sensurmuren, og det er vi veldig glade for. Vi mener nordområdene er et område der fri og uavhengig journalistikk er spesielt viktig, sier Nilsen.

Han vil ikke gå i detaljer rundt den tekniske åpningen de har funnet, annet enn at det handler om «speiling av nettrafikken». Redaktøren regner med at det jobbes fra russisk hold for å gjeninnføre blokkeringen.

– Vi er klar over at det er datakyndige folk vi står overfor, men vi tar hver eneste dag vi er åpent tilgjengelig i Russland igjen med et stort smil. For oss er det viktig å understreke at det ikke er russisk lovgivning som regulerer hva en norsk nettavis publiserer, sier Nilsen.

Tapte i retten

I sommer tok avisa det russiske vedtaket om blokkering til retten i Moskva, men tapte i første rettsinstans.

Nilsen varsler at avgjørelsen skal ankes videre. Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial tar på seg utgiftene til saken.

Inntil videre tar Barents Observer det som en triumf å kunne omgå blokkeringen.

– Vi har ikke fått noen myndighetsrespons foreløpig, og er usikker på om det i så fall kommer en formell advarsel eller om de bare jobber teknisk for å blokkere igjen. Vi har iallfall ikke tenkt til å ringe dem, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS