Rådgiver i PFU Arild Kveldstad (t.v.) og PFU-medlem Øyvind Kvalnes under onsdagens møte.
Rådgiver i PFU Arild Kveldstad (t.v.) og PFU-medlem Øyvind Kvalnes under onsdagens møte.

PFU:

Nettavisen gikk fri i PFU etter sak om bråket i Ytringsfrihetskommisjonen

Ingen alvorlige beskyldninger mot Begard Reza, mener PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er jussprofessor Mads Andenæs som har klaget Nettavisen inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), med samtykke fra Begard Reza.

Artikkelen som er klaget inn hadde tittelen «VG beklager overfor Rolness », og omhandler bråket rundt Ytringsfrihetskommisjonen forrige sommer. Da saken gikk i PFU onsdag ble konklusjonen at Nettavisen ikke har brutt god presseskikk.

Kronikk-krangel

I artikkelen ble det rettet kritikk mot VG for hvordan de håndterte en upublisert kronikk av Reza, der Kjetil Rolness ble anklaget av Reza for å latterliggjøre transpersoner. Nettavisen fortalte at Rolness avviste påstanden fra Reza, skriver PFU i sitt sammendrag av saken.

Andenæs mener Nettavisen har brutt god presseskikk på punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse, og punkt 4.15, om tilsvarsrett, i Vær varsom-plakaten (VVP). Ifølge klager ble ikke Reza kontaktet av Nettavisen før publisering, og klager mener det var sterke beskyldninger mot Reza i artikkelen.

Nettavisen sier på sin side at de har kontaktet Reza før publisering, og avviser at artikkelen utløser samtidig imøtegåelse.

Ikke samtidig imøtegåelse

I den upubliserte kronikken av Reza blir Kjetil Rolness og et annet medlem ble beskyldt for å ha vitset om transseksuelle under det første møtet i kommisjonen. Påstandene ble avvist av Rolness og den andre personen i kommisjonen, og i Nettavisens artikkel står det at påstandene også er ukjente for de andre medlemmene.

Klager viser til sitater fra Nettavisens sak, der Rolness sier at trusselen mot ytringsfriheten ikke bare kommer fra kulturfiendtlige høyrekrefter, men også fra «illiberale, irrasjonelle aktører» i kunstlivets egne rekker.

Utvalget mener imidlertid at sitatene fra Rolness er meninger og karakteristikker, ikke sterke beskyldninger av faktisk art.

Kritikk mot VG

Dermed får Nettavisen medhold i at saken ikke utløser samtidig imøtegåelse.

– Nettavisens sak handler først og fremst om VG og VGs behandling. Jeg kan ikke se at det er noen sterke anklager i Nettavisens sak, sa Gunnar Kagge under diskusjonen.

Nettavisen sier også at de har kontaktet Reza før publisering og viser blant annet til en epost fra politisk redaktør, Erik Stephansen, sendt til Reza. PFU skriver i sin uttalelse at de legger til grunn at et slikt tilsvar ville ha blitt publisert dersom Reza hadde bedt om det.

Powered by Labrador CMS