Dan Tore Jørgensen er journalist og redaktør i Østhavet, som nå er begjært konkurs.
Dan Tore Jørgensen er journalist og redaktør i Østhavet, som nå er begjært konkurs.

Østhavet

Begjært konkurs: – Jeg er kokende forbannet

– Det nærmer seg tre måneder uten lønn nå, forteller redaktør Dan Tore Jørgensen. 

Publisert Sist oppdatert

Vardø-avisen Østhavet AS er begjært konkurs. Det bekrefter redaktør Dan Tore Jørgensen overfor Journalisten.

Det er Jørgensen selv, som eneste gjenværende ansatte i avisa, som står bak begjæringen.

Som Journalisten omtalte i slutten av august, har avisen vært i en desperat situasjon siden før sommeren. Jørgensen forklart da at avisen, som har Vardø kommune og Amedia-avisen Sør-Varanger Avis som største eiere, ikke fikk betalt regninger, og at han selv ikke fikk utbetalt lønn.

– Kokende forbannet

Jørgensen skriver i en epost til Journalisten at det ikke fantes noen annen utvei enn å begjære selskapet konkurs etter at utbetaling av lønn stoppet. Han vet ikke hvem som har tatt avgjørelsen om ikke å betale ut lønn, skriver han.

– Det nærmer seg tre måneder uten lønn nå, fortsetter han.

Jørgensen tok ferie i midten av juni, og siden den tid har det ikke vært normale publiseringer hos Østhavet. Han kan ikke drive avis helt alene, og konstituert daglig leder sluttet forståelig nok før ferien, sier han.

Han skriver at konkursen er som forventet fordi styret og eierne etter hans oppfatning ikke bryr seg.

– Likevel: Jeg er mildt sagt skuffet – egentlig kokende forbannet. Eierne har ikke  kommunisert på flere måneder, forteller han. 

– Det skal visstnok ha blitt holdt ekstraordinær generalforsamling 20. september, men jeg har ingen aning på hva som eventuelt ble gjort, ettersom eierne ikke kommuniserer.

Journalisten har ikke fått bekreftet at det har vært holdt en ekstraordinær generalforsamling.

Skuffet

Jørgensen sier lokalfolk han har pratet med både er skuffet og overrasket over utviklingen. Han tror folk vil savne avisen, på tross at det var kraftig redusert mot slutten av levetiden.

– Selv er jeg ekstra skuffet på vegne av abonnentene som har tapt penger gjennom betalte abonnement de ikke får noe igjen for. Det var ikke en god avis mot slutten, men det var fordi vi prøvde å overleve frem til sommerferien, skriver Jørgensen.

Han forteller at han har snakket med folk i bransjen, og ikke minst personer i Norsk Journalistlag (NJ), og ingen har ifølge Jørgensen hørt om en lignende situasjon tidligere.

– Man skulle tro at en kommune og Amedia ville håndtere det hele på en mer fruktbar måte, men så feil kan man ta, avslutter han. 

Østhavet dekker Vardø og Kiberg i Øst-Finnmark.
Østhavet dekker Vardø og Kiberg i Øst-Finnmark.

Journalisten har tidligere snakket med kommunedirektør i Vardø, Hallgeir Sørnes, som henviste videre til formannskapet og ordføreren i Vardø, Ørjan Jensen

Ordføreren opplyste på sin side at han alltid har vært inhabil i denne saken og dermed ikke kan uttale seg. Firmaet han eier ved siden av ordførerjobben er nemlig regnskapsføreren til Østhavet.

Journalisten har også kontaktet styreleder i Sør-Varanger Avis og regiondirektør for Nord-Norge i Amedia, Renate Slettli Nymo, som skriver at hun ikke er i ledelsen i Østhavet, ikke har detaljer om drift, og henviser til dem som sist hadde roller i selskapet. 

Journalisten har i tillegg vært i kontakt med tidligere styreleder i Østhavet AS, Ingolf Erling Eriksen, som sier han ikke har tid til å snakke.

Ifølge Brønnøysundregistrene har hele det forrige styret fratrådt. 

Konkurssaken er berammet til behandling i Indre og Østre Finnmark tingrett 3. oktober.

Powered by Labrador CMS