Dagsavisens direktør Eirik Hoff Lysholm (til venstre) og konsernsjef i Mentor Medier, Helge Simonnes snur på steinene for å finne steder de kan kutte i kostnadene. Foto:Kathrine Geard

Gavepensjon i Vårt Land og Dagsavisen

Rundt tjue ansatte berøres. Svarfrist om tre uker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble ansatte i Mentor Medier som fyller 62 år innen utgangen av 2015, tilbudt gavepensjon. Dette gjelder også de mellom 63 og 67 år.

Pakken består av et engangsvederlag på 40.000 kroner, studiestøtte og en sluttpakke på maksimalt 90 prosent av en årslønn. Denne nedtrappes etter alder. En som er 62 år får utbetalt litt over en årslønn fordelt over fem år på toppen av AFP.

Mediekonsernet som eier Dagsavisen og Vårt Land varslet kraftige kutt i midten av januar. Mellom 25 og 30 stillinger skal fjernes.

Ingen sluttpakker

Vårt Lands sjefredaktør og Mentor Mediers administrerende direktør, Helge Simonnes, forteller at det er 20 personer i konsernet som berøres av tilbudet om gavepensjon. Disse har tre uker til å vurdere tilbudet. Det vil også gis økonomisk rådgivning.

Ledelsen ser også på andre kostnader som kan kuttes. Som produksjon og stabsfunksjoner. Simonnes sier han håper å unngå nedbemanning utover gavepensjonene og såkalt naturlig avgang, men utelukker ikke tyngre virkemidler.

– Vi har ikke laget pakker for generell nedbemanning. Først må vi se hva vi får ut av det konkrete tilbudet som er fremmet, sier Simonnes.

Han forklarer at slike tilbud skaper bevegelse og at de også får henvendelse fra ansatte utenfor aldersgruppa med spørsmål om fremtidig arbeidssituasjon.

Vårt Land forventer et overskudd for 2013, men Simonnes vil foreløpig ikke kommentere regnskapene da de i skrivende stund er til revisjon.

Ville ha sluttpakker

Lise Marit Kalstad leder redaksjonsklubben i Vårt Land. Hun sier gavepensjon ikke var det klubben egentlig ønsket. De ansatte ville ha generelle sluttpakker.

– Det har ikke ledelsen ønsket å gå med på. Da har plan B vært å få gavepensjonen så god som mulig. Og frivillig. Vi som klubb føler vi ikke har noen å miste, sier Kalstad.

I Vårt Lands redaksjon er det flere medarbeidere som berøres av tilbudet enn i Dagsavisen. Kalstad forteller at det kan oppleves som stigmatiserende at slike rettede pakker tilbys.

Klubblederen spør hva skjer dersom ikke mange nok takker ja til tilbudet:

Det er også vårt inntrykk at ledelsen ikke har sydd sluttpakker. Hva skjer om ikke mange nok takker ja? De vet jo ikke. De har ikke tenkt på det.

Færre

Klubbleder Bernt Erik Pedersen i Dagsavisens redaksjonsklubb karakteriserer tilbudet fra konsernet som anstendig, men ikke ønsket.

– Men jeg er ikke spesielt glad i den formen for medielederskap hvor man hele tiden prøver å dytte produktive journalister med lang erfaring ut i pensjon.

 

 

Powered by Labrador CMS