Snart reiser de betalingsmuren

Og fra i dag av må du registrere deg for å lese nettnyhetene deres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kommunal Rapport har siden i sommer giret opp satsingen på nettsiden. Nå følger de etter en stadig større andel mediehus som reiser betalingsmuren rundt sine nettsider.

– Over nyttår må man betale for å lese nyhetssakene våre, men det kan være at vi skal la leserne få noen gratis saker i måneden, slik som hos blant annet Møre-Nytt, sier utviklingsredaktør Ole Petter Pedersen.

Han gjør det samtidig klart at de så langt ikke har bestemt seg for hvor mange saker leserne skal få gratis.

Fra torsdag har han og ansvarlig redaktør Britt Sofie Hestvik gjort det slik at de vel 26.000 månedlige unike brukerne må registrere seg for å kunne lese sakene. En slags oppvarming til nyåret da de også må skaffe seg et abonnement.

Forskjellige produkter

De to legger vekt på at de, med hjelp av prosjektstillinger, har dedikert tre årsverk til nettproduksjonen. Når det gjelder papir og nett mener de derfor det vil være snakk om to forskjellige produkter med forskjellige målgrupper.

Hestvik gjør det klart at det ikke vil være snakk om at papiravisens innhold legges ut på nett. Det nærmeste man kommer i så fall er at nettet følger opp større saker fra papiravisen og i så måte utfyller hverandre.

Dette samt at de som betaler abonnementene i stor grad er kommunene mener de to gir gode muligheter for å etablere et passende antall abonnenter på nett. I dag er målet å få på plass 1.000 abonnenter i 2012. Papiravisen har i skrivende stund rundt 10.000 abonnenter.

Skal koste

Redaktør Hestvik gjør det klart at selv om redesignet av nettsidene i sommer ble gjort forsiktig, ønsker de ikke å prise seg forsiktig på nett.

– Det skal koste å abonnere. Vi skal ikke begynne med en lav pris hvor bare deler av innholdet ligger bak betalingsmur for så å jobbe oss opp til fullpris og alt av nyhetsinnhold bak muren, sier hun.

Selv om nyhetssaker og analyser blir liggende bak muren, vil noe av innholdet fortsatt være gratis. Som for eksempel databaser lignende den nettstedet har med oversikt over rådmenn og byer. Og slikt mener Pedersen det på sikt kan bli mer av.

Moms

Flere medieledere ser på momsen som et stort problem og vegrer seg for å reise betalingsmuren rundt nettsiden før regjeringen kommer med endringer i momsen på digitale medier.

I Kommunal Rapport har de gjort det enkelt. Papiravisen koster 1.550 kroner å abonnere på. Nettavisen koster 1.550 kroner pluss moms.

– Vi har en fordel siden vi er et såkalt business2business-blad. Vi har mange bedrifter og kommuner som abonnenter og da havner momsen rett i momsregnskapene. For privatpersoner så har det klart en annen betydning.

– Men, legger Pedersen til, – opplever leserne innholdet som vesentlig nok, så er betalingsviljen der.

Powered by Labrador CMS