På hjemmesidene til restaurant Manfreds i København ligger nå denne advarselen til journalister som måtte være ekstra sultne på mat og penger.

Lei av journalister som vil spise gratis

Enkelte ber til og med om betaling for å skrive omtale. Nå ber dansk restaurant om at det blir slutt på maset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Frilanserne bruker oss til å få brød på bordet, heter det fra restaurant Manfreds i København.
 
Innehaveren, Christian F. Puglisi, sier til danske Journalisten at han er lei av journalister som vil ha gratis mat eller som endatil ber om penger for å lage omtale av restauranten.
 
– For meg er det alltid problematisk at man ikke kan gjennomskue om det er en anmeldelse eller betalt innhold, mener han.

Vi fraber oss derfor vennligst forespørsler av denne art

Restaurant Manfreds har lagt ut en plakat på sine hjemmesider, med en advarsel til journalister:

”Vi har en politikk om ikke å tilby middager eller penger til journalister av noen art for omtale, anmeldelser eller artikler. Vi fraber oss derfor vennligst forespørsler av denne art.”
 
Norske restauranter har ikke opplevd denne typen pågang fra journalister, lyder tilbakemeldinger til Journalisten. Men enkelte bloggere har snakket seg til et måltid.

Ber om betaling

Puglisi sier at han mottar minst én forespørsel i måneden der det mer eller mindre diskret antydes at journalister ikke ønsker å betale for mat, hvis de skal anmelde eller omtale Manfreds. Noen har til og med bedt om betaling for å lage en featureartikkel om restauranten.
 
Basert på de mange henvendelsene oppfatter den danske restauranteieren at det stort sett er frilansere som spør om å få gratis mat. Ifølge Puglisi kan de sjelden si på forhånd hvor omtalen vil bli publisert.
 
Artikkelen på nettsiden til danske Journalisten har ført til en del reaksjoner blant frilansere, som føler seg mistenkeliggjort og avviser restauranteierens påstander. I debattfeltet under artikkelen skriver lederen for frilanserne i Dansk Journalistforbund, Sus Falch, blant annet:

Jeg gjenkjenner ikke den uprofe-sjonelle til-nærmingen

“Nå er ikke begrepet frilanser en beskyttet tittel, men noe enhver kan kalle seg – innen mange yrkesgrupper. Men som leder for FreelanceGruppen gjenkjenner jeg ikke den uprofesjonelle tilnærmingen til matanmeldelser som en tilnærming våre medlemmer angivelig skulle legge for dagen.”

Ukjent i Norge

Tilbakemeldingene er ganske entydige når Journalisten tar en ringerunde her hjemme: Norske restauranthus opplever ikke pågang fra journalister som ber om gratis mat eller betaling i bytte for redaksjonell omtale.
Fursetgruppen er driftsselskap for 22 restauranter i Oslo, blant dem Maaemo, Lofoten og Ekebergrestauranten.
 
Südøst Asian Crossover i Oslo har heller ikke opplevd liknende henvendelser fra journalister, verken fast ansatte eller frilansere.
 
– Derimot er det fire-fem bloggere i året som ber om gratis mat for å skrive om oss. Det sier vi konsekvent nei til. Vi betaler ikke for omtale, uansett hvem det er, sier daglig leder Matthias Saers.
 
Ledelsen ved restaurant Lorry, der mange av Oslos journalister vanker mer eller mindre fast, var ikke tilgjengelig fredag.

Ga bloggere mat

Steinar Hyll, eier og styreleder for restaurantene Solsiden og San Sebastian Tapas & Vinbar i Trondheim forteller at enkelte bloggere har fått spise gratis hos dem.
 
– Det skjedde i fjor, da vi ønsket oppmerksomhet. Men i mine mange år i bransjen har jeg aldri opplevd at fast ansatte journalister eller frilansere har bedt om gratis mat eller betaling i bytte mot omtale, sier Hyll.
Markeds- og kommunikasjonsjef
arianne Nygård-Hansen i
ursetgruppen
Powered by Labrador CMS