Siv Jensen for ganske nøyaktig ett år siden, da hun fremdeles var Frp-leder. Tirsdag publiserte hun selvbiografi.

Siv Jensen: Frp sendte ut falske tips for å lure journalister

Skriver om forholdet til journalister i ny biografi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Frp-leder Siv Jensen er ute med sin biografi «I egne ord», skrevet sammen med journalist Gunnar Ringheim.

Der vies forholdet til journalister og mediene tidvis stor plass, og Jensen forteller om ulike utslag av et langt liv i søkelyset.

Blant annet avslører den tidligere finansministeren at Frp gikk inn for å lure de politiske journalistene, midt under regjeringssonderinger i 2013.

Falske tips om pressestøttekutt

Jensen skriver at man som politiker blir godt kjent med de politiske journalistene, og at det kan være fristende å tulle litt med dem innimellom. I 2013 lot kretsen rundt Jensen seg falle for fristelsen, skriver hun:

«I en pause i regjeringssonderingene tipset noen av mine medarbeidere journalistene om at Frp kom til å kreve vinkjellere på alle landets sykehjem, og at pressestøtten skulle avvikles med fem års tilbakevirkende kraft. Det skapte et visst oppstyr, skriver Jensen.

Hun mener å vite at flere journalister begynte å sjekke ut saken, uten å få den bekreftet av andre kilder.

«Av og til er det litt deilig å ta igjen med reportere som er etter oss politikere hele tiden. Jeg har ikke dårlig samvittighet, selv om enkelte ble litt gretne da de skjønte at de hadde blitt lurt.»

Utilbørlige tilnærminger

I boka forteller Jensen også om ikke navngitte journalister som har vist henne uønsket oppmerksomhet.

Jensen skriver om en episode der en journalist plutselig begynte å kysse henne, uten at hun «akkurat bød opp til dans».

Hun skildrer også at hun, som ung politiker på et av sine første landsmøter, ble bedt med opp på hotellrommet av to voksne journalister.

«Hvis jeg ble med opp, skulle jeg få plass i hovednyhetssendingen deres. Jeg ble helt sjokkert, for jeg var en helt ukjent nybegynner, og det var virkelig ingen grunn til at jeg skulle fronte en sak fra landsmøtet. Jeg ble rasende, men først og fremst støtt som kvinne», skriver Jensen.

Uakseptabel oppførsel, har nyhetsredaktørene i NRK og TV 2 sagt til Kampanje om den beskrevne hendelsen. Ingen av dem hadde kjennskap til historien fra før.

Dustespørsmål

VG plukket opp noen av passasjene om journalistene først, og omtaler også at Jensen mener hun som kvinnelig politiker har måttet finne seg i å bli stilt helt andre spørsmål enn mannlige kolleger får.

«Journalisters dobbeltmoral» er tittel på et eget kapittel i biografien.

«Det har vært ekstremt nærgående spørsmål om privatliv, seksuell legning, kjærlighetsliv, fasade, klær, negler og hårfrisyrer. Ingen grenser», skriver Jensen, og legger til hun først i senere år har vært tydelig overfor journalister om at hun ikke vil ha slike «dustespørsmål».

Powered by Labrador CMS