Prisvinner Vegard Venli (i midten) flankert av Tarjei Leer-Salvesen (venstre) og Bjørnar Moxnes. Foto: Norsk Presseforbund

Kommunal Rapports Vegard Venli hedret med åpenhetspris

Mottok Presseforbundets Flaviuspris tirsdag. Hederlig omtale til Tarjei Leer-Salvesen og Rødts Bjørnar Moxnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets flaviuspris, som skal fremme innsats for økt åpenhet og innsyn, ble delt ut under en varslerfrokost som ble arrangert av Norsk Presseforbund og Kommunikasjonsforeningen på Kulturhuset i Oslo tirsdag morgen.

Vegard Venli fra Kommunal Rapport mottar prisen for sin kamp for å åpne aksjonærregisteret. Etter en lang kamp lyktes Venli i fjor med å få innsyn i oversikten over norske aksjeeiere som skattemyndighetene samler inn hvert år.

«Prisvinneren deler av sin kunnskap ikke bare når det gjelder bruken av aksjonærregisteret, men også i andre saker, gjennom klagehjelp, foredrag og rådgivning. Hans engasjement for innsyn inspirerer både innad i mediebransjen og ellers i samfunn,» heter det i juryens begrunnelse.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Innsyn og dom

Frilansjournalist Tarjei Leer-Salvesen og Fædrelandsvennen fikk hederlig omtale for sitt arbeid med Innsyn.no – der ikke-søkbare pdf-er og postjournaler er gjort søkbare.

«Juryen håper innsyn.no fortsetter å utvikle seg, at flere kan få gleden av å bli oppmerksom på og dra nytte av siden, og at flere offentlige organer lar seg inspirere til å gjøre sine postjournaler søkbare på samme måte,» lyder begrunnelsen.

Rødts leder Bjørnar Moxnes fikk også hederlig omtale for å ha vunnet fram gjennom det som omtales som en banebrytende dom i tingretten for praktiseringen av taushetsplikten i Norge:

«Tingretten slo fast at kommunen gjennom flere punkter i realiteten hadde beskyttet seg selv og sine ansatte mot at kritikk mot deres tjenestehandlinger kom frem i offentligheten. Som følge av dommen har Fylkesmannen gjort om sitt vedtak i denne saken og frigitt de samme opplysningene. Fylkesmannen i Oslo og Akershus anbefaler nå alle andre fylkesmenn og kommuner om å lese – og rette seg etter – dommen,» begrunner juryen.

Juryen har bestått av juryleder Anine Kierulf (forsker ved Senter for menneskerettigheter og juryleder), Alexander Øystå (redaktør i Vi Menn og assisterende direktør i Egmont Publishing) og Ståle Hansen (journalist i NRK).

Oppkalt etter romersk slave

Flaviusprisen ble opprettet av styret i Norsk Presseforbund i 2007 og skal gå til «enkeltpersoner, organisasjoner, forvaltningsorganer, institusjoner, bedrifter, journalister, redaktører eller redaksjoner som gjennom sitt arbeid eller frivillige innsats har bidratt til å fremme eller synliggjøre betydningen av åpenhet og innsyn og/eller bidratt til endring eller utvikling av regelverk eller praksis for åpenhet og innsyn i det norske samfunnet».

Prisen er oppkalt etter en romersk slave som stjal og offentliggjorde viktig informasjon

Tidligere vinnere inkluderer politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal, Sivilombudsmannen, Lillesand kommune, Jan Borgen ved Transparency International og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Powered by Labrador CMS