Blir selvbetjente
Utstyrt med den nye «korrespondentsekken» vil NRKs utenriksmedarbeidere ikke lenger være avhengige av foto- og redigeringshjelp.
Det er den såkalte Smart-gruppa i NRK Ressurser, med Rune Hagberg i spissen, som de siste månedene har jobbet intenst med å utvikle «korrespondentsekken» - et kompakt PC-basert utstyr for opptak, redigering og overspilling som betjenes av en person. Hagberg og Co. har ikke programmert noe selv.
Men utfra tilgjengelig utstyr har de fått leverandørene til å utvikle enkelte komponenter, både på hardware og softwaresiden, etter brukernes behov. På bakgrunn av dette arbeidet har man så sydd sammen en verktøypakke. Utstyret, som får plass i en ryggsekk, veier ca. 12 kilo.
- Vårt fremste mål har vært brukerfunksjonalitet og stabilitet, sier Hagberg, som forteller at de blant annet har samarbeidet tett med Sony i Japan.
Billigere
Den nye løsningen innebærer også innsparinger på overspillingssiden fordi man ikke lenger trenger å betalte dyrt for linker ute i verden. En server hjemme skal ta imot innslag fra korrespondentene som er konvertert til såkalte mpeg-filer.
Både Arnt Stefansen i Brussel, som har hatt verktøypakka som pilotprosjekt i noen måneder, og Anders Magnus i Afrika, som bruker deler av utstyret, er begeistret over de nye mulighetene. Det er også de andre korrespondentene i NRK, som ifølge Hagberg nærmest har slåss om å få det først. NYDI har foreløpig kjøpt fire enheter og den første som i disse dager formelt tar utstyret i bruk er Midtøsten-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå.
Mange interesserte
Rune Hagberg forteller at de også har hatt stor pågang fra kringkastinger i andre land som har vist stor interesse for korrespondentsekken. Det gjelder blant annet BBC, og kringkastinger i Norden, Tyskland og USA.