Blogger anmelder journalistene

Sexforfatter Ida Jackson har til gode å møte en dårlig forberedt ukebladjournalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hun er kanskje bedre kjent som bloggeren Virrvarr. Nå er Ida Jackson aktuell med boka «Jenter som kommer» sammen med Maren Solli. Det har gitt Jackson muligheten til å anmelde intervjuerne på bloggen sin.

Lite kritiske

Ideen til å anmelde journalistene kom fra bloggeren Vampus som i september skrev en kronikk i Aftenposten under tittelen «Vokterne ingen vokter». Vampus, aka Heidi Nordby Lunde, viser til at det blir sett på som ukollegialt å gå kolleger i mediebransjen nærmere etter i sømmene.

For Jackson var det spesielt interessant med tanke på at hun ofte benytter medier som kilder når hun blogger. Spesielt er hun opptatt av hvor godt forberedt journalistene er når de tar kontakt.

– Når jeg har fått prøvd ut forskjellige type medier og journalister blir det spennende å se hvem som er mest kritiske, hvem som stiller oppfølgingsspørsmål og ikke minst hvem som gjør research, sier hun.

Feil tittel

Hun forteller om journalister som knapt har gjort noen research. Blant annet opplevde hun at intervjuet Dagbladet gjorde med henne i fredagsmagasinet ble brukt som grunnlag av andre journalister som ikke engang kunne navnet på boka hennes.

– De trodde den het «Fittepositiv», som var tittelen på saken i Dagbladet, forteller hun.

Andre journalister har stilt spørsmål som hun mener er substansløse og tomme og på den måten skapt dødtid for både publikum og henne selv.

Tempo

Ikke overraskende er det forskjell fra journalist til journalist, men også etter hvilken mediekanal de kommer fra. Blant annet mener hun at det på grunn av mediets art er lettere for en papirjournalist å dobbeltsjekke kildene hennes enn det er for radio.

Jackson forteller at hun derfor forventer noe annet fra en radiojournalist enn en papirjournalist. Hun har til gode å møte en ukebladjournalist som ikke er grundig forberedt. Samtidig forteller hun at det er forskjell på radiokanalene og radioprogrammene.

– De på Sakprosa i P2 hadde satt seg inn i boken og satt den i kontekst med andre bøker, mens i Radio Norge virket det som om de ringte tilfeldig med Dagbladet foran seg. Det handler om tempo i journalistikken man jobber med.

Tre ønsker

Jackson forteller at hun har fått tilbakemeldinger fra journalister som gleder seg til å bli anmeldt. Samtidig har de også respondert positivt på bloggen hennes. Så langt har hun blitt intervjuet åtte-ni ganger, Journalisten inkludert, men ikke alle er anmeldt så langt.

Hun forteller at hun gjør notater under alle intervjuene hun stiller til og at de etter hvert vil bli anmeldt. Skal anmeldelsen oppnå gode karakterer, forventer hun at journalistene har forberedt relevante spørsmål, gjort grundig research og ikke minst bedrevet kildekritikk i forkant av intervjuet.

– Jeg synes ikke jeg stiller overmenneskelige krav til journalistene, dette er ting de burde ha gjort allerede.

Powered by Labrador CMS