Khalifa International Stadium i hovedstaden Doha har blitt renovert og utvidet i forbindelse med fotball-VM 2022. Her skal åtte av verdensmesterskapets kamper spilles.

Fotball-VM 2022

Bred enighet blant norske medier: Ikke aktuelt å boikotte Qatar-VM

– Den generelle holdningen er at det ikke er medias rolle å boikotte, sier Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke ble det kjent at ABC Nyheter frastår fra all sportslig, resultatbasert dekning av fotball-VM i Qatar som skal avholdes fra 20. november til 18. desember.

– Vi ønsker ikke å legitimere et mesterskap som er tildelt et undertrykkende enevelde gjennom korrupsjon, sa redaktør David Stenerud om beslutningen.

Dette er det første verdensmesterskapet i fotball for herrer som arrangeres i Midtøsten. Ifølge Amnesty International er Qatar et land hvor over 90 prosent av befolkningen er migrantarbeidere uten statsborgerskap.

Qatar hadde heller ikke den nødvendige infrastrukturen eller arbeidskraften ved tildelingen av VM-et i 2010.

Siden har det blitt satt søkelys på menneskerettighetsstridige forhold for disse gjestearbeiderne, og Qatar har fra flere hold blitt beskyldt for såkalt «sportsvasking». Likevel er det tilsynelatende bred enighet blant norske medier om at boikott ikke er løsningen.

Til tross for at det foreløpig bare er ABC Nyheter som har varslet boikott blant de norske nyhetsmediene, har en rekke profiler personlig sagt nei til å bidra til dekningen. Blant dem er NRKs Aleksander Schau.

NRK og TV 2 deler rettigheten til å kringkaste mesterskapet. Journalisten har spurt VG, Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen om hvordan de planlegger å dekke, eller ikke dekke, Qatar-VM 2022.

– Ingen reell diskusjon

Leder for VG Sporten, Frode Buanes, bekrefter at VG skal ha både fotografer og journalister til stede under hele mesterskapet. De har ikke landet helt på antall, men sportslederen forteller at det blir mellom seks og åtte som vil rullere.

– I VG har det ikke vært noen reell diskusjon om boikott, og det er fordi vi mener at det ikke er løsningen. Vår tilnærming er å rapportere om det som skjer. Det er klart at bakteppet stiller krav til oss om det som skjer utenfor banen.

Leder i VG Sporten, Frode Buanes.

Buanes legger til at valget om å ikke boikotte også handler om å ikke skuffe de mange hundre tusen som forventer å kunne følge mesterskapet gjennom VG.

– Det er tross alt verdens største idrettsarrangement, og sporten har alltid vært en viktig del av VG.

Sportslederen forteller videre at VG har laget konkrete reportasjeplaner for både før og under mesterskapet. Og med tanke på at dette mesterskapet er så spesielt på mange måter, tror Buanes det blir lettere å evaluere i etterkant.

Tidligere i år avslo for øvrig VG å delta på prisutdelingen av AIPS Sport Media Awards i Qatar, hvor avisa var nominert. VG ble senere fratatt norminasjonen.

– Å dekke VM i Qatar med kritisk blikk er del av samfunnsoppdraget til sportsjournalister, og vi ser at signaleffekten kunne blitt feil hvis vi et halvt år tidligere sto i pomp og prakt og mottok pris på et av disse anleggene, sa en av de nominerte journalistene, Anders K. Christiansen, til Journalisten om avgjørelsen.

Sjeldent mange diskusjoner

Reportasjeleder John Rasmussen i Dagbladet forteller at det har vært mange og lange interne diskusjoner rundt dekningen av dette mesterskapet.

– Det er et spesielt VM på alle mulige måter. Vi har over tid diskutert mange forskjellige varianter, og landet på at vi skal dekke VM-et som normalt sportslig. I tillegg skal vi bruke ressurser på å lage andre saker også.

Dagbladet planlegger å sende to medarbeidere som skal dele på å dekke mesterskapet.

Reportasjeleder og sportsjournalist i Dagbladet, John Rasmussen.

– Kort oppsummert er det sjelden vi har brukt like lang tid på å forankre hvordan vi skal dekke et mesterskap, og hvordan vi skal løse de ikke-sportslige sakene, enn det vi har gjort nå. Normalt hadde vi ikke brukt like lang tid.

På spørsmål om det har vært et alternativ for Dagbladet å ikke dekke mesterskapet, svarer Rasmussen at det har blitt diskutert.

– Men det man diskuterer er ikke nødvendig vis et reelt alternativ. Dagbladet kan jo ikke late som at et slikt arrangement ikke skjer – vi må jo dekke det. Det vi har diskutert mest er hvordan.

Rasmussen legger til at redaksjonen har lagt en plan for hvordan de skal dekke det ikke-sportslige i Qatar på en kritisk måte, men vil ikke utdype ytterligere.

– Ikke medias rolle

Aftenposten bekrefter at de kommer til å dekke VM-et med egne folk på plass i Qatar. Sportsleder Bertil Valderhaug påpeker at den generelle holdningen er at det ikke er medias rolle å boikotte slike arrangementer.

– Vi må beskrive det som skjer og sette det i sammenheng. Vi har et veldig bevisst forhold til hvordan vi skal løse det, og ved å være der er det lettere enn om man sitter og ser på fra utkanten.

Valderhaug legger til at Aftenposten planlegger å sende en kommentator og en reporter som vil avløse hverandre midtveis.

Leder for sportsredaksjonen i Aftenposten, Bertil Valderhaug.

– Har det vært et alternativ for dere å ikke dekke det sportslige?

– Nei. Uten sammenligning, for øvrig: Vi er imot Putins krig i Ukraina, men vi må jo skrive om det selv om man synes det han driver med er ille. Sport er underholdning, og dette mesterskapet har et alvorlig bakteppe som vi også må ta med i sammenhengen, forklarer han.

Valderhaug understreker også at Aftenposten er delvis kjent med den samme problemstillingen fra OL i Bejing i februar.

Videre forteller sportslederen at Aftenposten planlegger en magasinutgave i forkant av mesterskapet, hvor de skal forsøke å forklare hele bakgrunnen for hvorfor det som har skjedd i Qatar har skjedd.

– Ved å ha det i magasinet gis det virkelig plass til å fortelle, sier Valderhaug.

Mindre interesse for det sportslige

Sportsleder Reidar Sollie i Dagsavisen opplyser om at redaksjonen ikke kommer til å reise til Qatar, men at det pågår en diskusjon internt om hvordan det sportslige skal dekkes.

– Vi har vurdert ut fra all den oppmerksomheten som er rundt Qatar, vår økonomi og at vi satser mer lokalt enn riks. At Norge ikke skal delta gjør at det havner noe utenfor vårt fokus. Men det ligger mye interessant stoff i Qatar.

Sollie tror at Dagsavisen får lite igjen for å sende egne folk, og understreker at de heller ikke ønsker å sende sine journalister dit.

Sportsleder i Dagsavisen og leder for Norske sportsjournlisters forbund, Reidar Sollie (t.v.). Her sammen med Jakob Ingebrigten.

– Det er et omstridt mesterskap, og min magefølelse sier at det er mindre interesse for det sportslige som foregår der. Men store begivenheter må dekkes og det er mange interessante perspektiver der, sier han.

Dagsavisen dekker normalt store hendelser i utlandet gjennom NTB, men de skal heller ikke være til stede i Qatar med egne folk. Derfor blir det nok aktuelt å bruke internasjonale byråer, sier Sollie:

– Vi har ikke tatt diskusjonen ennå, men lager mye egenprodusert ut fra det vi ser og hører. Det blir spennende diskusjoner av at dette kanskje er tidenes mest interessante fotball-VM – på grunn av alt annet enn det sportslige.

Sollie er også leder for Norske Sportsjournalisters Forbund. Der har det foreløpig vært lite organisert diskusjon, men under Sportskonferansen i Bergen den 27. oktober er Qatar-mesterskapet ett av temaene som skal diskuteres, blant annet med rettighetshaverne NRK og TV 2 på plass.

– Aldri diskutert boikott

At NTB ikke sender egne folk til Qatar-VM har i utgangspunktet ikke noe å gjøre med at det foregår i Qatar, skriver sportssjef Ole Kristian Bjellaanes til Journalisten.

Sportssjef Ole Kristian Bjellaanes i NTB.

Nyhetsbyrået skal dekke alle kamper og det som skjer rundt selve mesterskapet hjemmefra.

– En viktig årsak til at vi ikke sender egne folk, er selvsagt at Norge ikke deltar. Vi reiste heller ikke til VM i Russland i 2018, skriver Bjellaanes.

NTB har laget en rekke saker vinklet på sosiale forhold, arbeidsforhold og menneskerettigheter i Qatar. Det kommer de til å fortsette med, bekrefter sportssjefen.

– Vi har aldri diskutert boikott, og vi kommer til å dekke det sportslige slik vi pleier.

Powered by Labrador CMS