Brennpunkt-dokumentar skapte PFU-diskusjon, men gikk fri etter samlet vurdering

Diskuterte imøtegåelse og tilsvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter lengre diskusjon gikk NRK Brennpunkt til slutt fri for fellelse, etter en såkalt «samlet vurdering», da Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet en klage mot programmet «Guds Menighet» om trosamfunnet med samme navn og de to privatskolene menigheten driver.

Samlet vurdering innebærer at det finnes punkter som utløser mild kritikk fra utvalget.

Programmet ble publisert 25. november 2020. Samme dag publiserte NRK også en nettartikkel om trossamfunnet og privatskolene med tittelen «– Isolerer barn på statens regning».

I introen på Brennpunkt-programmet sier en direktør i Bufdir: «Desse borna og ungdomane blir isolerte fra omverda, og får ikkje ta eigne val».

Klager er Ørsnes privatskole ved styreleder og rektor. De mente publiseringene bryter med følgende punkter i Vær Varsom-plakaten: 1.2, 3.2, 3.7, 4.4, 4.5, 4.8, 4.7, 4.14 og 4.15.

I nettsaken skriver NRK:

‘Bekymringsmeldingene tar opp alvorlige psykiske problemer (vår utheving) hos navngitte elever, og at flere har vært lagt inn for behandling. Bekymringene knytter seg konkret til forhold ved privatskolene de går på.

Sunde er redd for at årsaken til de psykiske problemene kan ha sammenheng med hvordan barn vokser opp isolert og går på egne privatskoler i Guds Menighet.’

Klager anførte brudd på VVP 4.15 om tilsvarsrett, og reagerte på at et innlegg sendt til NRK Ytring ikke ble publisert.

NRK svarte at klagerne fikk muligheten til imøtegåelse på flere anledninger.

PFU havnet i en lengre diskusjon om imøtegåelse og tilsvarspraksis, og om fristen NRK ga i forbindelse med omtale av enkelte opplysninger som kom tett opp mot publisering var for kort, men landet til slutt på ikke brudd, etter samlet vurdering.

Powered by Labrador CMS