Grimstad blir etikklærer

Fra høsten skal Carl Erik Grimstad lære journaliststudentene etikk, uten gemaler til å hjelpe seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har opplevd presseetikken fra en litt spesiell side i forbindelse med at jeg i 10 år selv har vært kilde. Mine erfaringer med norske journalister er noe journalister flest ikke har hatt mulighet til å få med seg, sier Grimstad.

Midt i blinken

Fra høsten av skal Carl Erik Grimstad fungere som etikklærer ved journalistikkutdanningen ved Norges Kreative Fagskole (NKF). Et felt han som sagt ikke er helt ukjent med. Han underviste i temaet i fjor høst, og har hatt forelesninger på BI og ved Høgskolen i Oslo.

– Studentene våre er veldig begeistret for ham og vil for enhver pris ikke gå glipp av forelesningen hans, forteller studieleder Lars Richard Bach ved journalistikkutdanningen på NKF.

Fra august skal Grimstad undervise i etikk ved NKFs utdanninger i Oslo, Bergen og Trondheim. Dette utgjør en stilling på 50 prosent.

– Det passer meg godt, for jeg arbeider med å få på plass en doktoravhandling samtidig, så det er midt i blinken for meg.

Spennende

Bache forteller at ansettelsen av Grimstad vil styrke fagstaben ved NKF. Og selv om Grimstad de siste månedene har figurert i spaltene etter at Ari Behn kom på banen – er Bache henrykt.

– Jeg er ikke i tvil om hvem jeg støtter av Behn og Grimstad, så for meg spiller det ingen rolle. Carl Erik er modig og tør å snakke om ting mange andre ikke snakker om. Det gjør ham selvfølgelig kontroversiell i noens øyne, men han er en spennende foreleser, sier studielederen.

Grimstad selv ser på stillingen som utfordrende, spesielt med tanke på at han nå skal oversette sine erfaringer til praktisk pedagogikk.

– Det er en utfordring for en som ikke har arbeidet med undervisning i utstrakt form. Det er lenge siden jeg har hatt i oppdrag i å legge opp et opplegg som dette.

Unødvendig

Grimstad mener at mange av dem som underviser i presseetikk i akademia med stort hell kunne blitt tvunget ut i journalistikkyrket fra tid til annen. Han mener at de til tider inntar en noe livsfjern holdning.

Grimstad mener også at etikken hos de yrkesutøvende må strammes opp

– I takt med profesjonaliseringen av våre kilder, som i diskusjonen om forskning.no, er det kanskje viktigere enn på lenge at profesjonaliseringsgraden holder tritt. Vi har sett eksempler på flere til dels unødvendige rettssaker og PFU-avgjørelser som jeg mener kunne vært unngått.

Grimstad viser da blant annet til Memo- og Spetalen-saken som han mener kunne vært løst på andre måter enn de ble gjort.

Powered by Labrador CMS