PK-leder Jarle Aasland er spent på hva det spesielle året vi legger bak oss har hatt å si for summen av fotojournalistikken som er laget.

Mye spenning opp mot Årets bilde 2020

Sjekk hvem som skal være årets jury.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

–Det er helt åpenbart et år der bildene blir prega av tida vi lever i nå, sier leder i Pressefotografens klubb, Jarle Aasland, om 2020.

I mars skal 2020 oppsummeres i bilder og video, og den beste foto- og videojournalistikken fra året skal og premieres.

Fredag er siste frist for å sende inn bidrag til Årets bilde 2020, som arrangeres av Pressefotografenes klubb (PK), og allerede nå avslører Aasland hvem som skal sitte i juryen og avgjøre vinnerne.

Et paradoks

PK-lederen er spent både på hvor mange deltakere det blir i år, og på hva norske fotojournalisters kollektive innsats i koronaåret 2020 har resultert i – om de har klart å dokumentere unntakstilstanden på en god måte.

Det har vært et krevende år for fotografene, mener han.

– Det er et paradoks at dette er en av de største historiske hendelsene i vår moderne tid, og samtidig er det så fryktelige vanskelig å fotografere, sier Aasland.

– Det er både på grunn av praktiske begrensninger, som at man må holde avstand, og at både fotografene selv og menneskene vi fotograferer kanskje har vært litt tilbakeholdne.

Tror på mye tomhet

PK-lederen tror mange av bildene som kommer inn vil bære preg av tomhet.

– Det blir nok mange tomme gater og tomme torg, og mye fravær og distanse mellom mennesker.

Det har vært vanskelig for mediehusene å få tilgang til sykehusene og andre helseinstitusjoner, så Aasland forventer ikke mange bilder herfra. Av naturlige årsaker tror han også det blir få bidrag i utenlands- og sports-kategoriene.

Flere mediehus har allerede laget sine interne kåringer av deres beste bilder fra det spesielle året, blant annet Morgenbladet og Aftenposten, og blant annet VG og Adresseavisen har kåret sine beste bilder måned for måned.

I et år der frilansere har hatt det ekstra utfordrende, er Aasland spent på hvilke utslag det har gitt på bildene de har tatt.

– Mange frilansere har gått uten jobb, oppdragsgivere har ikke stått i kø, men det kan også slå motsatt vei. Mange er flinke å jobbe med egne prosjekter og finne på ting. Så gjenstår det å se om folk har hatt krefter og overskudd til det dette året.

Avslører juryen

Juryhelga for Årets bilde 2020 er utsatt en måneds tid på grunn av smittesituasjonen, og skal holdes i slutten av februar. Innsendingsfristen er likevel den samme.

Aasland kan nå avsløre hvem som skal sitte i juryen, og dermed avgjøre hvilke bilder fra 2020 som skal premieres.

– Jeg tror det er en god jury, det er en fin miks av folk.

Nøyaktig hvordan juryarbeidet skal foregå er ennå ikke sikkert. Vanligvis samles de til ei hel helg i Oslo, men om dét er mulig på dette tidspunktet må vurderes etter gjeldene smittevernregler.

– Vi håper vi skal klare å samles fysisk. Det gjør noe med diskusjonene, med kroppsspråket og dynamikken, og det er sosialt. Det er en stor og krevende jobb å sitte i juryen.

Det er også foreløpig usikkert om selve prisutdelinga kan gjennomføres på vanlig måte. Den skal etter planen skal foregå i Litteraturhuset i Oslo 12. mars.

Årets fotojury er:

  • Therese Alice Sanne, fotojournalist i Adresseavisen
  • Tor Stenersen, fotojournalist i Aftenposten
  • Chris Maluszynski, frilansfotograf og grunnlegger av Moment Agency
  • Nina Strand, grunnlegger og redaktør for Objektiv

Årets videojury er:

  • Tommy Gulliksen, dokumentarfilmskaper og partner i Oslo Pictures
  • Tom Edvindsen, fotograf og redigerer i NRK Rogaland
  • Marte Hallem, manusforfatter, regissør, artist og dokumentarist

For ordens skyld: Kristine Lindebø satt tidligere i PK-styret, og deltok i arrangeringa av Årets bilde i flere år.

Powered by Labrador CMS