Jens Kihl, leder for Bergen Journalistlag, er uenig med flertallet i et NJ-utvalg om å utvide medlemskriteriene.

Uenighet om å la flere yrkesgrupper bli NJ-medlemmer: – Dette er gode kollegaer jeg er glad i og jobber godt sammen med, men jeg tror ikke vi hører sammen i samme fagforening

Utvalg foreslår også å bytte navn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) kan bli hetende Medieforbundet, hvis et NJ-utvalg får det som de vil.

– Norsk Journalistlags medlemsmasse er mer allsidig og sammensatt enn før. Det betyr at organisasjonens bredde må gjenspeiles bedre i navnet og vedtektene enn i dag, sier leder for vedtektsutvalget Christian Sørgjerd på NJs nettside.

Utvalget ble satt ned i september og fikk i oppdrag å vurdere hvilke grupper som får være medlemmer av journalistlaget og om fagforeninga skal bytte navn.

I forslaget står det at ikke alle av NJs medlemmer kjenner seg igjen i journalist-begrepet. «Noen opplever også at begrep som "journalist" og "journalistlag" er til hinder for rekruttering,» står det.

Les utvalgtes forslag her.

Uenig i utvalget

Utvalget foreslår at «alle som arbeider med redaksjonelt innhold og alle som bidrar til dette, kan bli medlem i NJ». Dette står et samla utvalg bak.

Et flertall ønsker også at formuleringen går enda lenger: «Alle som arbeider i en redaktørstyrt medievirksomhet, samt alle som lager eller bidrar til innhold i redaktørstyrte medier, kan bli medlem i NJ.»

De mener med dette at personer som jobber med innholdsmarkedsføring, IT eller administrative oppgaver i en redaksjonell mediebedrift, kan bli medlemmer av NJ.

Det presiseres i forslaget at personer som jobber i kommunikasjonsbransjen ikke kan bli medlem av NJ.

– Flertallet i utvalget ønsker en bredere åpning. Tanken er at alle som arbeider i et mediehus, skal gis mulighet til å være medlem samme sted hvis de ønsker det. Slik vi ser det, er dette fortsettelse av den veien NJ i flere år har gått, hvor man gradvis har utvidet fra å være en ren profesjonsorganisasjon til å også være en fagforening som favner bredt i bransjen, skriver Sørgjerd.

– Tror ikke vi hører sammen

På NJs nettside kommer det også fram at utvalgsmedlem Jens Kihl er en av dem som er uenig i flertallets alternative forslag.

– En annonse eller betalt omtale er noe du kan kjøpe. Det bør aldri kunne reises tvil om at journalistisk omtale ikke er til salgs. Om vi åpner for at disse gruppene skal være medlemmer hos oss, åpner vi samtidig for at de kan være våre tillitsvalgte, våre medlemmer av PFU og vår ledelse. Dette er gode kollegaer jeg er glad i og jobber godt sammen med, men jeg tror ikke vi hører sammen i samme fagforening, sier Kihl.

Forsalget skal legges fram for NJs landsstyre 18. november, og så skal det diskuteres av samme organ den 3. desember. Det er ikke før på neste års landsmøte, som foregår 16.-18. mars, at endringene kan vedtas.

Vedtektsutvalget består av:

  • Christian Sørgjerd
  • Hege Fagerheim
  • Margrethe Solheim
  • Jens Kihl
  • Janne Prestvold
  • Benedicte Wærstad
  • Brian Olguin
  • Christer Pedersen
  • Stian Presthus
Powered by Labrador CMS