USAs president Donald Trump i presserommet i Det hvite hus.
USAs president Donald Trump i presserommet i Det hvite hus.

Trump rangert som største kilde til feilinformasjon om koronaviruset

Har undersøkt 38 millioner nyhetsartikler.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Cornell University har undersøkt 38 millioner nyhetsartikler for feilinformasjon om koronaviruset. Konklusjonen er at mange av feilene kan spores til én kilde.

Og den kilden er ingen ringere enn USAs president Donald Trump.

Det er forskere fra Cornell Alliance for Science som står bak studien, som er delfinansiert av Bill and Melinda Gates Foundation. Studien tar for seg 38 millioner engelskspråklige nyhetsartikler publisert fra 1. januar til 26. mai i år.

I materialet er det identifisert 522.472 nyhetsartikler som gjentar eller forsterker feilinformasjon om koronaviruset. Feilinformasjonen kan være alt fra konspirasjonsteorier til angrep på den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci.

Men den uten sammenligning mest populære feilen er det forskerne kaller «mirakelkurer» mot viruset. I studien har forskerne identifisert 295.351 artikler som omtaler slike mirakelkurer.

Studien viser samtidig at svært mye av feilinformasjonen om viruset kan spores tilbake til uttalelser fra bare en liten håndfull personer.

Antall artikler med feilinformasjon har spesielt gjort store hopp når Trump har uttalt seg, for eksempel om bruk av desinfeksjonsmidler og UV-stråler mot viruset, eller om bruk av det eksperimentelle legemiddelet hydroksyklorokin.

«Vi konkluderer derfor med at USAs president sannsynligvis var den største driveren av feilinformasjon», skriver forskerne.

Trump kunngjorde fredag at han og kona Melania har testet positivt for covid-19.

Powered by Labrador CMS