Dagbladet og sjefredaktør Alexandra Beverfjord ble kritisert av PFU for å bruke lang tid på å fjerne et bilde på Facebook.

Pressens Faglige Utvalg

Dagbladet ble felt av PFU for bildebruk på Facebook

Brukte bilde fra norsk treningssenter for å illustrere dødsfall i Mexico.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Klart brudd.

Slik konkluderte Stein Bjøntegård da Pressens Faglige Utvalg (PFU) i dag behandlet en klage mot Dagbladet for bildebruk. Bjøntegård representerer redaktørene i utvalget.

Den innklagede artikkelen – og den påfølgende publiseringen på Facebook, som også var klaget inn – omhandlet ei kvinne som døde på et treningssenter med tittel: «Mexico: Kvinne døde etter treningstabbe».

Artikkelen var illustrert med et bildet fra et norsk treningssenter, og på bildet kunne man i bakgrunnen se to kvinner som trente. Dette bildet ble også brukt i delingen på Facebook.

Fjernet «Mexico»

Da artikkelen ble publisert på Facebook var ordet «Mexico» fjernet, og over tittelen sto det: «Treningsøkten endte tragisk for 42-åringen. Nå advarer ekspert mot å gjøre denne feilen.» Innlegget ble slettet etter to døgn. I løpet av denne tiden hadde 137 personer kommentert på saken, mange av dem kom med hatske utfall mot det norske treningssenteret.

Klager var den ene kvinnen som var synlig på bildet. Hun er personlig trener og assisterende leder på treningssenteret som Dagbladet avbildet.

Klager opplevde det som et overtramp å bli knyttet til et dødsfall i Mexico som hun overhodet ikke hadde noe med å gjøre, og klaget både nettartikkelen og delingen på Facebook inn for PFU for brudd på seks punkter i Vær varsom-plakaten.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av klagen.

Brudd på to punkter

PFUs konklusjon ble at Dagbladet har brutt god presseskikk på punkt 4.10 og 4.12 i Vær varsom-plakaten for Facebook-publiseringen, mens artikkelen som ble publisert på Dagbladets nettside, gikk fri etter en litt debatt.

Det var delte meninger i utvalget om bildebruken i artikkelen var et stort nok overtramp til at det var et brudd på god presseskikk. Det at Dagbladet raskt byttet ut bildet da klager tok kontakt, ble sett på som formildende.

I debatten ble det påpekt av flere at det kom tydeligere fram at bildet ikke var fra Mexico i nettartikkelen. Utvalget konkluderte likevel med at bildet burde vært tydeligere merket som et illustrasjonsfoto.

Men om det var tvil i utvalget angående artikkelen, var det ingen tvil blant representantene om at Facebook-publiseringen var et brudd.

Her kom det ikke fram at dødsfallet hadde skjedd i Mexico, mens bildet var fra et norsk treningssenter.

– Det illustrerer hvorfor man skal være forsiktig med å bruke bilder i en annen sammenheng enn det er tatt, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

PFU reagerte også på at Dagbladet brukte flere dager på å fjerne Facebook-innlegget, og at klager måtte henvende seg flere ganger til avisen før dette skjedde.

Powered by Labrador CMS