Redaktør i FriFagbevegelse, Frode Rønning, reagerer på Dagbladets fremgangsmåte i denne saken.

Dagbladet kopierte fra FriFagbevegelses artikkel:
– Dårlig håndverk, plagiat og stofftyveri

Dagbladet legger seg flate og beklager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er jo kjempepositivt at Dagbladet leser våre saker, men de må gjøre eget arbeid hvis de skal lage saker av det, sier redaktør Frode Rønning i FriFagbevegelse.

I Dagbladets papirutgave 30. mai kan en lese om permitterte Torill Evensen, under tittelen «Måtte hente mat på Frelsesarmeen», og med sitater der det presiseres at Evensen forteller dette til Dagbladet.

Det som kanskje er litt merkelig, er at hun fortalte nøyaktig det samme til FriFagbevegelse først, i en artikkel som er publisert fem dager tidligere.

Ber om forklaring

FriFagbevegelse er heller ikke sitert eller nevnt i Dagbladets sak. De har sendt Dagbladet en henvendelse der de ber om en forklaring, opplyser Rønning.

– Jeg tenker at dette er dårlig håndverk. Det er egentlig et plagiat, det er stofftyveri. Man må jo holde seg innenfor sitatretten.

Dagbladets tittel «Måtte hente mat på Frelsesarmeen» finner vi også igjen i FriFagbevegelses, som er noe lengre: «Permitterte Torill (51) måtte hente mat hos Frelsesarmeen: – Du står med lua i handa».

I FriFagbevegelse siteres Torill Evensen:

«– Eg gjekk til Frelsesarmeen på slutten av månaden for å hente mat sånn at eg ikkje svalt».

Dagbladets artikkel åpner med nøyaktig samme sitat, oversatt til bokmål:

«Jeg gikk til Frelsesarmeen i slutten av måneden, sånn at jeg ikke sulta», og «forteller Torill Evensen (51) til Dagbladet» bak.

Første mellomtittel i FriFagbevegelses sak er «Med lua i handa», mens i Dagbladet er den «–Med lua i hånda».

Neste sitat fra Evensen er også nøyaktig det samme i de to publikasjonene:

FriFagbevegelse: «– Du står med lua i handa … For meg som kjenner systemet, er det kanskje ikkje like nedverdigande, men eg fekk kjenne på kjensla av å be om hjelp. Den kjensla er ikkje så kul».

Dagbladet: «– Du står med lua i hånda … For meg som kjenner systemet, er det kanskje ikke like nedverdigende, men jeg fikk kjenne på følelsen av å be om hjelp. Den følelsen er ikke så kul».

– Må legge oss flate

Redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund i Dagbladet svarer på e-post til Journalisten:

– Vi må bare legge oss flate og beklage dette. Her har det gått for fort i svingene, og vi har gjort en feil i redigeringa til papirutgaven.

Faksemile, Dagbladet, 30.05.20

Holmlund opplyser at historien om Torill Evensen er del av et større rigg om permitterte nordmenn som må vente på penger fra Nav, med til sammen seks caser. Dagbladet har vært i kontakt med Evensen i forbindelse med saken, og fått hennes tillatelse til å gjengi to sitater hun har gitt til Frifagbevegelse.

– Disse skulle selvsagt vært kreditert, presiserer han.

– Tar en runde internt

I papirversjonen har Dagbladet også intervjuet Torhild Løkken, som tidligere har fortalt sin historie i FriFagbevegelse og stilt på NRKs «Debatten».

– Dette burde selvsagt også kommet fram i saken, noe det gjør i nettversjonen. De fire andre kildene som er med i nettversjonen av saken har vi funnet gjennom tradisjonelt kildearbeid. Den er ennå ikke publisert på nett, skriver Holmlund, og legger til:

– Dagbladet skal være rause med å vise til originalkilden når vi viderebringer informasjon fra, eller finner caser hos, andre medier. Vi tar nå en runde internt for å unngå at vi glipper på dette igjen.

Det er heller ikke første gang FriFagbevegelse opplever å se en av deres saker nærmest kopiert over til Dagbladet. I februar skjedde det samme med en sak om renholdere i Vy.

– Dette er ikke noe bra for Dagbladets troverdighet. Det skal sies at Dagbladet er blant de beste i Norge på arbeidslivsjournalistikk, men i disse tilfellene har de kopiert. Hvis de lager sin egen sak, så må de gjøre egne undersøkelser, stille egne spørsmål og få egne svar, ikke bare kopiere våre svar, sier redaktør Rønning.

Powered by Labrador CMS