Administrerende direktør Helge Simonnes i Mentor Medier. Foto: Birgit Dannenberg

Vil ha penger tilbake

Helge Simonnes i Mentor Medier støtter lik momssats, men ber om overgangsordning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediebransjen skifter kurs og går nå inn for en lik momssats på 8 prosent moms for både papiraviser og digitale medier. Dagens Næringsliv meldte i morges at Mediebedriftenes Landsforening (MBL) går inn for momssatsen.

Ifølge avisen gikk hovedstyret i organisasjonen inn for modellen like etter påske. At VG i går gikk inn for likmoms førte til at MBL sendte ut en hastemelding. Prislappen på kursendringen er ifølge avisa på 700 millioner kroner i året for bransjen samlet. Hvis avisene øker sine priser tilsvarende, blir det leserne som tar regningen.

Støtte

Administrerende direktør Helge Simonnes i Mentor Medier, som inkluderer avisene Dagsavisen og Vårt Land, støtter lik momssats. Han sier han har sett kursendringen komme en stund fordi det er vanskelig å leve med to momsregimer på to plattformer.

– Når vi ser Anniken Huitfeldts uttalelser om pressestøtte og plattformnøytralitet ser vi at det må være den samme satsen. Vi har tenkt dette lenge, men ikke sagt det høyt, sier Simonnes.

Vil ha kompensasjon

Men han mener 8 prosent moms på papiravisene vil være tungt å bære for papiravisene dersom det ikke gis kompensasjon i en overgangsfase.

– Å velte alt over på abonnentene med en gang, vil være et stort risikoprosjekt.

– Hvordan kan 8 prosent moms være farlig for avisene?

– For Vårt Land og Dagsavisen betyr det en økning på 200 kroner i årsabonnementet. Nå som markedet er ustabilt og i strukturelle endringer må vi ikke gjøre noe som svekker avisene. Normalt er det ikke så mye priselastisitet, og når de strukturelle endringene er så store, kan selv små endringer slå negativt ut.

– Hva slags kompensasjon snakker vi om?

– Jeg håper på en overgangsordning over ti år. Da kan vi gradvis fase inn de økte prisene overfor abonnentene En mulighet er å refundere fullt ut det første året, litt mindre det andre året også videre.

Dragkamp

Simonnes tror lik momssats er Kulturdepartementets holdning, og at det nå blir en dragkamp mellom Anniken Huitfeldt og Sigbjørn Johnsen i Finansdepartementet i regjeringen om hva som blir utfallet av momsspørsmålet.

På spørsmål om VG tvang MBL ned fra gjerdet, sier han:

– Det er en prosess som har pågått en stund selv om det for den uinnvidde kan se ut som MBL hopper etter den største.

Powered by Labrador CMS