Den ukrainske ambassaden i Oslo.

Ukrainas ambassadør klager inn NRK til PFU

Reagerer på Dagsrevyen-innslag fra desember.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ukrainias ambassadør i Norge, Vjatsjeslav Jatsuk, klager inn NRK til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen er et innslag i Dagsrevyen fra 24. desember i fjor, som tok for seg den økende spenningen og den militære opptrappingen i øst-ukrainske områder.

Innslaget presenterer blant annet en «talsmann fra Folkerepublikken Donetsk», som hevder at ukrainsk-støttede grupper planla å begå krigsforbrytelser i form av kjemisk krigføring.

Ambassadøren reagerer på det han i klagen beskriver som gjengivelser av russisk desinformasjon konstruert for å svekke Ukraina. I klagen til PFU skriver han at ukrainsk-støttede militser, slik NRK omtaler, ikke eksisterer i Ukraina.

Han skriver videre at NRK reproduserer løgn fra den «russiske propaganda-maskinen», om at Ukraina forberedte seg til kjemiske våpen mot befolkningen i de okkuperte områdene av Donbas. Det beskriver han som uriktige anklager.

Jatsuk mener at innslaget forsøkte å rettferdiggjøre Russlands invasjon ved å omtale den som «humanitær». Han understreker at konflikten ble skapt av Russland i 2014, og at han protesterer mot NRKs formulering av situasjonen som «en intern konflikt i Ukraina».

Ambassadøren ber spesifikt om en unnskyldning fra NRK. Han ber også statskanalen om å benekte de falske anklagene han mener saken fremstiller.

Klagen oppfører brudd på Vær varsom-plakatens punkt 1.2, 2.2, 2.3, 3.2, 4.2, 4.13 og 4.14.

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen opplyser til Journalisten at NRK har vært i dialog med den ukrainske ambassaden for å forsøke å komme til en minnelig løsning. Det har ikke ført frem, og NRK vil dermed komme med tilsvar gjennom PFU.

Powered by Labrador CMS