VGs koronaredaksjon ble hedret i dag, her vi deler av den: Fra venstre Sondre Nilsen, Jari Bakken, Oda Leraan Skjetne og Gard Steiro.

VGs koronaredaksjon får Den store journalistprisen

Delt ut på Pressefrihetens dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VGs «koronaoversikt» er årets vinner av Den store journalistprisen.

– Det er alltid en ære å vinne Den store journalistprisen. I år oppleves anerkjennelsen ekstra gjev, for pandemien er utvilsomt den største saken i vår tid. I VG definerte vi «koronaoversikten» som en journalistisk vaksine, sier ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, i en pressemelding.

– Responsen har vært overveldende. Selv om lesernes tilbakemeldinger er viktigst, er vi i dag usigelig stolte over å motta prisen. Hele VG takker juryen. Jeg takker alle journalistene, utviklerne og lederne som sammen skapte «koronaoversikten». Dette er en lagseier.

Ikke 40 på scenen

Da han tok imot prisen under Norsk Presseforbunds markering av Pressefrihetens dag, sa Steiro videre:

– Vi spurte om å få med alle som hadde jobbet med dette, men det hadde vært rundt 40 stykker, så det ville ikke ha gått med tanke på smittevern.

– Det er enormt å få anerkjennelse for noe vi har jobbet intenst med og som har tatt mye tid. Vi har samarbeidet på tvers og journalister har samarbeidet med utviklere, så det er kollektivet som fortjener denne prisen, sa Steiro.

VG-journalist Oda Leraan Skjetne la til:

– Dette startet med en journalist og en utvikler. Vi laget en oversikt og så ballet det på seg. Etter hvert skjønte vi at vi har skapt et monster, og at vi måtte ha døgnbemanning.

Siden oppstarten i mars i fjor har koronaspesialen alene neste levert 400 millioner sidevisninger.

Blitt en plattform

– Dette er journalistisk metode og det er plattformen vi trengte for å lage journalistikk. Det har gitt oss og befolkningen oversikt over hvordan sykdommen ter seg, hvordan det står til på sykehus, og hvordan det går med vaksineringen, sier Steiro til Journalisten etter utdelingen.

Han påpeker at dette for VG har vært produktutvikling, koding, men også veldig mye innsynsarbeid.

– I faser har myndighetene hatt dårligere kontroll enn hva vi har hatt. I begynnelsen brukte vi enormt mye tid på å ringe rundt for å få tak i tall, og prosjektet består av mange ulike journalistiske metoder, forteller Steiro.

Juryleder Finn E. Våga mener VG har fylt et informasjonsbehov:

– Helt siden 3. mars i fjor har folk daglig fulgt med på VGs koronaoversikt. Den har både opplyst og beroliget. Den har gjort vår kamp mot smittespredningen mer effektiv. VG har fylt, og fyller, et enormt informasjonsbehov.

Juryen har bestått av:

  • Finn E. Våga, Stavanger Aftenblad
  • René Svendsen, Fredriksstad Blad
  • Kirsti Husby, Adresseavisen
  • Tove Lie, Khrono
  • Rima Iraki, NRK
  • Silje Hovland, TV 2

I fjor var det Dagbladets gravesaker om helsekonsekvensene ved fluorbruk i idretten som stakk av med prisen.

Prisen på 100.ooo kroner deles ut av Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, NRK og TV 2.

Dette var de nominerte.

Powered by Labrador CMS