Atle Antonsen har klaget NRK til PFU. Men en beskrivelse av at mottaker opplevde rasisme er rimelig, mener innleggsforfatteren.

DEBATT:

Det er rimelig å si at mottageren opplevde rasisme

Riksadvokatens avgjørelse omhandler definisjonen av hat, ikke rasisme, skriver Patji Alnæs-Katjavivi om Atle Antonsens PFU-klage.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Journalisten skrev forleden at Pressens Faglige Utvalg (PFU) har mottatt en klage fra et advokatfirma som omhandler NRKs angivelige feilfremstilling av Atle Antonsens rettslige mislykket forsøk på satire i en bar, utenfor arbeid, i en antagelig beruset tilstand.

Ett av punktene i klagen gjelder Nyhetsmorgen-innslaget der gjesten – en klinisk psykolog – uttaler, «her er det snakk om en person som har blitt utsatt for ganske graverende rasistiske opplevelser og en som har utøvd det».

Ifølge klagen argumenteres det at «det ikke var funnet bevist at Antonsen hadde kommet med en rasistisk uttalelse» i lys av «riksadvokatens avgjørelse om å opprettholde henleggelsen». Altså, at Antonsens uttalelse er ikke rasistisk fordi riksadvokaten selv forstår hele handlingen til Antonsen «som et lite vellykket forsøk på satire over rasisme».

Men Riksadvokaten hadde ikke som hensikt å vurdere om hendelsen var rasistisk eller ei, men heller om den resulterende anmeldelsen oppfylte det juridiske kravet for å overskride straffeparagrafen 185, det vil si å avgjøre om Antonsens uttalelse var hatefulle.

Antonsens uttalelse kan forbli rasistisk i innhold og karakter, og videre, den kan oppleves slik, til tross riksadvokatens vurdering. Riksadvokaten er ikke i tvil at Antonsen skal har sagt, mer enn én gang, «du er for mørk til å være her». Her diskriminerer Antonsen en person basert på deres hudfarge. Implisitt i uttalelsen er at person med mørk hud burde ikke tillates å være «her».

At mottageren ikke fatter Antonsens forsøk på satire er kanskje ikke så overraskende gitt, som Riksadvokaten påpeker, at «(sladdet-jeg antar Antonsen) var beruset, og vitner har beskrevet at han var ufokusert eller uttalte usammenhengende».

Satire eller ikke, denne uttalelsen «du er for mørk til å være her» forankres i diskriminering basert på hudfarge. Meningsytring eller faktum, det gjesten påpeker i Nyhetsmorgen-sendingen er i tråd med FN-konvensjonen mot rasediskriminering, noe som er inkorporert i norsk lov.

Derfor er det rimelig å si at mottageren har opplevd rasisme. Riksadvokatens avgjørelse endrer ikke min bevissthet vedrørende det.

Powered by Labrador CMS