Styreleder i Dokfestivalen, Martin Slottemo Lyngstad, og VG-fotograf Espen Rasmussen i bakgrunnen gleder seg til å lage fotofestival.

Fotojournalistikk

Dokfestivalen gjenoppstår

Manet til dugnad og fikk respons.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det siste året har det vært mye fram og tilbake om det i det hele tatt blir Dokfestival i Fredrikstad i 2023.

Festivalstyret fant ingen til å ta over jobben som styreleder for dokumentar- og fotojournalistikkfestivalen, og bekreftet i januar at det ikke lot seg gjøre å gjennomføre festivalen som planlagt.

Midlertidig styreleder Martin Slottemo Lyngstad og resten av styret ga seg likevel ikke, og henvendte seg bredt ut i bransjen for å få hjelp.

Nå bekrefter Lyngstad at responsen har vært såpass god at det blir festival i Fredrikstad i år.

Felles dugnad

Det er flere som har sett behovet for at Dokfestivalen skal gjenoppstå etter at den har ligget brakk siden 2019.

Pressefotografenes klubb (PK), Litteraturhuset i Fredrikstad og flere av de største fotoredaksjonene i landet går nå sammen om en felles dugnad som skal kulminere i en litt mindre og mer konsentrert festival i slutten av september.

– Vi hadde en samling i forbindelse med Årets Bilde-seminaret, hvor vi stakk hodene sammen. Vi bare bestemte oss for at nå setter vi av en helg. Det er mange ting som ikke er på plass. Men i det øyeblikket du sier høyt at «nå lager vi festival», så blir det festival. Vi må putte litt press på oss selv, forteller Lyngstad.

Lyngstad møter Journalisten i Akersgata sammen med VG-fotograf Espen Rasmussen. De var begge med på samlingen, og har begge tro på at det blir en bra festival i år.

Det er ikke lange tiden de har gitt seg selv til å få stablet DOK23 på beina. Planen er ikke å kopiere den gamle ambisiøse versjonen av festivalen, men heller skalere den litt ned.

– Vi tilpasser oss den tiden vi har til rådighet og prøver å lage noe litt fra grunnen igjen, bygge stein for stein, for å se hva som bor av krefter i bransjen, sier Lyngstad.

Han legger til:

– Det viktigste at vi kommer i gang og lager møteplassen vi har savnet.

Planen er å dele på ansvaret. Mange er allerede med og hjelper til med planleggingen.

– Det er bra at flere føler eierskap til festivalen, og at det er noe som virkelig hele bransjen eier, sier Rasmussen.

Samler bransjen

De har pekt seg ut helga 22-23. september. De har ordnet plass på Litteraturhuset i Fredrikstad, de har hoteller, en tentativ liste med navn og en plan for hvordan festivalen skal gjennomføres.

Det viktigste for oss nå er at bransjen, og de som er interesserte i å være der, vet at det kommer til å skje, og at de krysser av i kalenderen, sier Martin Slottemo Lyngstad og Espen Rasmussen.

De har også blitt lovet sommertemperaturer i Fredrikstad den helgen. Det bekrefter Lyngstad.

– Målet er å igjen samle miljøet, ikke bare fast ansatte, men alle grener innenfor det vi holder på med. Vi håper at frilansere og løsmedarbeidere også ser at dette er et tiltak som er ment for å samle hele bransjen, sier Rasmussen.

– Det er lenge siden forrige festival, vi har egentlig ikke hatt noen spesielle samlingspunkter etter det, så det viktigste for oss nå er at bransjen, og de som er interesserte i å være der, vet at det kommer til å skje, og at de krysser av i kalenderen, skyter Lyngstad inn.

Rasmussen og Lyngstad oppfordrer folk til å melde seg med innspill.

– Vi er jo i den fasen nå, så om folk har konkrete innspill til ting de savner, ønsker eller ser behov for, så si ifra, sier Rasmussen.

Han legger til:

– For det er jo sånn vi lager en bra festival. Mange er med, festivalen er mer tilgjengelig og litt mer lavterskel. Det her har vi lyst til å lage.

Powered by Labrador CMS