VG-teamet Gisle Oddstad og Ingeborg Huse Amundsen var de siste til å forlate en Trump-valgvake i Florida natt til onsdag lokal tid.

Dekket valgdagen fra Florida i 19 timer i strekk:
– Et jobbdøgn jeg aldri glemmer

VG-journalistene var de eneste med munnbind på Trump-valgvake.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg bare lå og sov, men nå er jeg våken.

Det sier VG-journalisten Ingeborg Huse Amundsen når Journalisten ringer onsdag klokka halv tre norsk tid.

Hun har sovet fire timer, etter å ha dekket USA-valget i 19 timer i strekk fra Florida dagen før.

– Vært med på noe historisk

Amundsen og fotograf Gisle Oddstad har vært ett av fem VG-team i USA, og reiste rundt i den viktige vippestaten i ti dager før valgdagen.

På slutten av arbeidsdagen som varte i 19 timer, var de ganske «kokt», beskriver Ingeborg Huse Amundsen.

– Jeg føler jeg har vært med på noe historisk, sier hun, og mener det har vært tilfelle i både positiv og negativ forstand.

– På den positive siden er det politiske engasjementet her så stort og mange har brukt stemmeretten. Men på den negative siden, jeg både hører og ser hvor utrolig splitta dette lander er, legger hun til.

– Veldig intenst

Det har vært lett å prate med folk om politikk, forteller VG-journalisten.

– Valget har jo vært i hver eneste krok og centimeter av dette landet.

På selve dagen var de på Floridas vestkyst i fylket Pinellas. Der snakket de med folk utenfor valglokalene og dekket blant annet en Trump-valgvake for VGTVs direktesending.

– Det var veldig intenst å være med på VGTV i ti timer i strekk. Vi var «på» minst én gang i timen, og flytta oss rundt til ulike steder og gjorde stunt-intervjuer.

Var de eneste med munnbind

Trump-tilhengerne klemmet og satt tett rundt bordene på valgvaka, forteller Amundsen. Hun og Oddstad var de eneste i rommet som brukte munnbind.

– Mange ville ta oss i hendene og hilse på oss. Da vi ga dem albuen, lo de bare. De ville også se oss uten munnbind. Flere latterliggjorde det. De mener nok at alt er veldig overdrevet, og tror for eksempel ikke på virusets dødelighet.

Ingeborg Huse Amundsen intervjuer arrangøren for Trump-valgvaka.

– For oss gjaldt det bare å holde standarden oppe. Vi var opptatt av å beskytte oss selv og andre rundt oss. Vi hadde munnbind på hele tida og «antibaca» oss ofte.

VG-teamet intervjuet likevel mange mennesker, men Amundsen sier at det var litt ubehagelig å være de eneste som tok viruset på alvor, i et rom fult av folk som fornekter dets dødelighet og ødeleggelse.

VG sendte torsdag ut en pressemelding, der de erklærte at valgnatta hadde gitt dem ny leserrekord. Amundsen roser kollegaer og det beryktede «VG-maskineriet», og sier at alt gikk smidig og var velfungerende.

– Det er et stort privilegium å være her og dekke valget for VG. Dagen i går var et jobbdøgn jeg aldri vil glemme.

Powered by Labrador CMS