President Donald Trump og tidligere visepresident Joe Biden under debatten i Cleveland i Ohio 29. september.

Klare for ny debatt med avskrudde mikrofoner

Første gang dette skjer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den siste debatten mellom Joe Biden og Donald Trump kan bli et nytt munnhoggeri mellom de to, men denne gangen får debattleder hjelp av avskrudde mikrofoner.

For å hindre avbrytelser vil hver kandidat kun få to minutters mikrofontid under sine åpningsinnlegg i starten av hvert tema. Lyden blir derimot ikke skrudd av i den åpne debatten mellom Trump og Biden, men avbrytelser gir tapt taletid.

Håpet er at dette skal føre til en mindre kaotisk debatt enn den som ble holdt i Cleveland for tre uker siden. Mange velgere håper også at den vil handle mer om politikk enn følelsesladde personangrep.

Det er første gang noensinne at mikrofoner skrus av under en presidentdebatt på denne måten, og det er usikkert hvordan det vil prege innleggene til de to.

Debatten holdes mindre enn to uker før presidentvalget 3. november og varer i halvannen time.

Ut mot debattleder

De siste dagene har Trump trappet opp sine angrep mot pressen og forsøkt å undergrave troverdigheten til både debattkommisjonen og NBC-journalisten Kristen Welker, som skal lede torsdagens debatt i Nashville.

Tirsdag avbrøt han et intervju med CBS News' «60 minutes» og anklaget pressen for å være forutinntatt. Han truet også med å publisere intervjuet før det etter planen skal gå på luften søndag.

Samme dag langet han ut mot Kristen Welker, kalte henne Biden-tilhenger og insisterte på at hele debattopplegget er urettferdig.

– Disse folkene er ikke gode mennesker, sa han om kommisjonen som arrangerer debattene, og som står bak de nye reglene.

Seks temaer

I helgen ble det kjent at debatten skal handle om seks ulike temaer: Kampen mot koronapandemien, familiepolitikk, rasespørsmål, klimaendringer, nasjonal sikkerhet og lederskap.

Trumps valgkampteam reagerte med kraftig misnøye og hevdet at kommisjonen har valgt temaer som vil gagne Biden, ifølge tennessean.com.

Kritikken går blant annet ut på at utenrikspolitikk er utelatt som tema.

– Temaene som er kunngjort av debattleder Kristen Welker, er alvorlige og verdt å diskutere, men kun noen få er så vidt innom utenrikspolitikk, skriver Trumps valgkampleder Bill Stepien i et brev.

Kommisjonen har imidlertid aldri sagt at den siste debatten skulle handle om utenrikspolitikk, og det er uklart om kritikken vil bli tatt til følge.

Kaotisk debatt

Da den første presidentdebatten gikk av stabelen for tre uker siden, hadde ordstyrer og Fox-journalist Chris Wallace et svare strev med å holde styr på de to kandidatene. Konstante avbrytelser, de fleste fra Trump, gjorde at Wallace innimellom nærmest ga opp å styre de to.

To dager etter ble det klart at Trump var koronasmittet, noe som førte til at det som skulle vært den andre av i alt tre debatter ble avlyst. I stedet ble de to utspurt av hver sin journalist, på hver sin TV-kanal i forrige uke.

Også disse seansene har ført til spørsmål om pressen er vennligere innstilt til Biden enn til Trump, og nå tar enkelte pressefolk selvkritikk.

– Dagens spørsmål til Joe Biden: Har du gått i dekning denne uka fordi du ikke vil svare på annet enn milkshake-relaterte spørsmål? spør New York Times-reporter Jonathan Martin på Twitter.

Biden deltar denne uken ikke på noen valgkamparrangementer, samtidig som Trump farter rundt fra delstat til delstat.

Nytt gjørmebad?

Mens utspørringen av Biden sist torsdag foregikk i en rolig tone med få kritiske spørsmål, ble Trump presset hardt av sin utspørrer, NBCs Savannah Guthrie. Hun var blant annet tydelig indignert over at Trump ikke ville ta avstand fra konspirasjonsteorien QAnon, der Trumps motstandere hevdes å drive med pedofili og salg av barn.

Både Trump og Biden har under valgkampen hatt det som en viktig strategi å få motstanderen til å framstå som inkompetent.

Mens republikanerne maler et bilde av Biden som senil, surrete og veik, blir Trump framstilt som splittende og egoistisk av demokratene.

Det gjenstår å se om også det siste TV-oppgjøret mellom Trump og Biden blir preget av harde og splittende personkarakteristikker.

Powered by Labrador CMS