Lederstillinger står for fall

Edda-avis reduserer antall ledere og gir de gjenværende mer ansvar.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Edda-eide Drammens Tidende (DT) reduserer antall ledere fra ni til sju og gir reportasjeledere personalansvar.

Rydder opp i kommandolinjene

– Dette er som et ledd i nedbemanningsprosessen vi står oppe i, men Eddas medarbeiderundersøkelse viste at det også var mye usikkerhet om lederstrukturen vi har hatt så det er også for å rydde opp i det, sier Geir Arne Bore, ansvarlig redaktør i DT.

Ingen ledere mister jobben, men en nyhetsleder som har sluttet blir ikke erstattet og DT digital skal ikke lenger ha reportasjeleder. Personalansvaret flyttes også nærmere personalet slik at reportasjeleder på sport, kultur og andre områder også får personalansvar.

– Pussig om noen reagerer

«I tillegg er to av redaktørene blitt mer operative gjennom at samfunnsredaktøren selv lager tre debattsider i mal syv dager i uka, en jobb som før malstyringens tid opptok en reporter som nå er blitt skrivende,» skriver Bore om omorganiseringen på sin personlige blogg.

Det har vært mye motstand mot malstyring blant Eddas journalister, men utover hvordan systemet standardiserer hvor langt man kan skrive, har ikke DTs debattredaktør noen innvendinger mot det ekstra arbeidet det medfører.

– Jeg har bannet over alle feilene desken gjør med mine saker i alle år. Når er det bare jeg selv som har ansvaret, og det synes jeg det er pussig at noen journalister er imot. Å skylde på desken har jo vært en klassiker i alle år, nå har vi ikke noen andre å skylde på lenger, sier Odd Myklebust.

Ingen oppsigelser

DT skal kutte ni stillinger som del av Edda Medias pålegg om å få ned lønnskostnadene, men selv om det nå kuttes også på ledersiden, betyr det ikke at kuttene ikke smerter.

– Det blir færre hender til å gjøre jobben, men jeg håper at ingen skal være nødt til å gå ut herfra uten jobb med mindre det er frivillig. Hvis en bedrift med DTs økonomi skulle finne på å si opp folk har de et forklaringsproblem. Når vi har fortjenestemarginer på 15-16 prosent er det vanskelig å forstå drastiske kutt sier Firing.

Han forklarer at det i dag ser ut som om avisa skal slippe oppsigelser ved å ikke erstatte ledige stillinger, at enkelte går over på Avtalefestet Pensjon (AFP) og andre tiltak.

– På tide

Også i Tønsbergs Blad valgte man nylig å kutte antall redaktører, i dette tilfellet fra åtte til fem. At lederne må ta sin del av den påkrevde reduksjonen på fem prosent av lønnskostnadene i Edda Media, har lenge vært et krav fra de tillitsvalgte.

– Det er helt riktig og på sin plass at også lederne tar sin del av de kuttene vi skal gjennom i Edda nå, også fordi lederne bare marginalt har vært berørt at de store kostnadskuttene vi har gått gjennom de siste årene. Dette viser at det også er noe å hente på ledernivå. Som det nylig ble sagt: Vi må ha flere indianere, ikke høvdinger, sier Carine Johansen, tillitsvalgt for journalistene i Edda.



Powered by Labrador CMS